Метална и циркониева подковаМеталокерамичните коронки доскоро бяха единствената възможност за възстановяване на счупени, разрушени и силно оцветени зъби, както и на такива, за които поставянето на пломба не разрешава проблема. Само до преди няколко години, пациентите, които искат да подобрят естетиката на своята усмивка също нямаха друг избор освен металокерамиката. Този тип лечение обаче, обикновено беше съпътствано със следните неприятни последици:

  • При отдръпване на венеца, металният скелет под керамиката става видим и това води до неблагоприятен естетически ефект
  • Много пациенти развиват или проявяват алергии към метала в устната им кухина
  • При корозия на метала, металокерамиката предизвиква неприятно потъмняване и почерняване на венеца

 

За щастие, напредването на денталната медицина доведе до изобретяване на алтернатива на металокерамиката, а именно циркониевите коронки и конструкции. Какво представляват те? По същество са много подобни на металокерамичните коронки, но са изработени от цирконий – естествен материал, силикат, който е най-здравият съвременен керамичен материал, използван в стоматологията. Има няколко съществени разлики между металокерамичните и циркониевите конструкции, които ще разгледаме по-нататък в тази статия. Ако обмисляте коя опция да изберете, имайте предвид следните неща:

 

Циркониевите коронки са много по-здрави от металокерамичните


Като материал, цирконият е два пъти по-устойчив в сравнение с керамиката, подсилена с метал и около 5 пъти по-устойчив от чистата керамика. Не случайно преди да навлезе в стоматологията, цирконият е бил широко използван във военната промишленост и самолетостроенето. При правилна поддръжка, циркониевите конструкции могат да останат в устата до живот. В случая с металокерамиката, тъй като спойката между метала и керамиката е химична, често се случва керамичното покритие да се зачупи като единственото решение тогава е подмяна на коронката с нова.  Освен непобедима здравина, циркониевите коронки притежават и висока абразивоустойчивост и не се повреждат, дори ако зъбите, с които са в контакт, са също изкуствени. Това ги прави добро решение и за хора, страдащи от бруксизъм (скърцане със зъби през нощта).


Циркониевите коронки се отличават с много по-добра естетика спрямо металокерамичните

Смяна на металокерамика с цирконий

Преди – след подмяна на металокерамични конструкции с циркониеви


При металокерамиката, пропускливостта на светлина е силно ограничена от металната подложка и поради тази причина металокерамичните конструкции обикновено изглеждат изкуствени и се отличават от естествените зъби. Освен това, поради металният скелет често тези коронки имат сивкав оттенък. За разлика от тях, денталният цирконий се характеризира с отлични показатели за транслуцентност (пропускливост на светлина), което води до перфектна естетика и постигане на съвместимост между циркониевите коронки и естествените зъби. 

Друг критерий за добрата естетика е фактът, че циркониевите коронки са неподатливи на факторите на биологичната среда в устата и не променят цвета си с времето.

Не на последно място, металокерамичните конструкции имат метален слой под керамиката, който при отдръпване на венеца обикновено става видим при по-широка усмивка. При циркониевите коронки, този проблем е елиминиран и пациентите могат без притеснения да се усмихват широко.

Освен това, циркониевият скелет може да бъде изработен в най-различни нюанси и оттенъци и така може да се постигне пълно съответствие между естествените зъби и конструкциите до степен, в която става невъзможно да се разграничат естествените зъби от тези с циркониеви коронки и мостове. При металокерамичните конструкции няма толкова голям избор по отношение на цветовете и е много по-трудно да се постигне пълен унисон с естествените зъби на пациента. 

Цирконият притежава още едно ценно свойство – т.нар. опацитет или непрозрачност, поради което е подходящо решение при възстановяване на много силно оцветени зъби.


Циркониевите конструкции не предизвикват алергии


Цирконият като материал е 100% биосъвместим, т.е. до момента не е срещан нито един случай, в който цирконият е предизвикал алергия. Това означава, че цирконият е подходящ материал за всички пациенти с алергия към метал, както и за тези, които предпочитат да нямат метални елементи в тялото си. Освен това е напълно безопасно цирконият да остане за много дълго време в човешкото тяло. За разлика от циркония, металът често корозира и предизвиква алергични реакции. Точно тази корозия и окисляването на металния компонент е причина за неестетическото потъмняване на венеца там, където има контакт с метала. При циркониевите коронки изцяло липсват метални компоненти и точно затова те не предизвикват електрохимически реакции.

 

Циркониевите коронки не предизвикват чувствителност

Цирконият притежава изолационни свойства и поради това не провежда такова количество топлина, колкото метала. По тази причина при циркониевите коронки не се проявява чувствителност на зъбите към топло и студено, каквато често се среща при пациенти с металокерамика.


Циркониевите коронки са по-щадящи към зъба

Те изискват по-малко изпиляване в сравнение с изпиляването, нужно за производство на металокерамична коронка. Тъй като за производството на циркониевите коронки се използва модерна компютърна CAD/CAM технология, те са много прецизни, леки и удобни за пациента. Поради причината, че са произведени от монолитен циркониев блок, циркониевите коронки са напълно гладки и по тях се задържа много по-малко количество плака при редовна орална хигиена. Това, че е нужно по-малко изпиляване автоматично означава, че самата коронка е с по-тънки стени спрямо металокерамичните коронки. Това обаче не я прави по-малко устойчива, напротив, дори с по-малка дебелина циркониевата коронка е в пъти по-здрава от металокерамичната.

 

В заключение бихме искали да отбележим, че цикрониевите коронки обикновено имат един единствен недостатък и това е високата цена – обикновено 2 до 3 пъти по-висока от тази на металокерамичните корони. В клиника Дентапрайм Сити този недостатък е напълно елиминиран, тъй като при нас циркониевата коронка е на цена 396 лева – сума, която обикновено се заплаща за металокерамика в останалите клиники във Варна и в цяла България. Успяваме да предложим на нашите пациенти тази цена, тъй като имаме собствена лаборатория, в която коронките се изработват посредством напълно дигитализиран и автоматизиран процес. Цената от 396 лева включва всички разходи по изработката и поставянето на коронката – от вземането на отпечатък, през подготовката на зъба и производството на самата коронка до поставянето в устата от стоматолога. А свидетелство за качеството на циркониевите конструкции, поставяни в Дентапрайм Сити, е 12-годишната писмена гаранция, която се предоставя към всяка конструкция. 

Надяваме се, че с информацията от тази статия сме успели да Ви помогнем да направите своя информиран избор относно това какъв тип конструкция да изберете. Ако имате допълнителни въпроси, можете да ги зададете в коментар тук или на тел: 0899 481 111. Ще се радваме да извървим заедно пътя до мечтаната усмивка с Вас. Първата крачка е да ни потърсите за стоматологичен преглед. Цената е само 15 лева. Можете да запишете своя час на тел: 0899 481 111, в месинджър от тук: http://m.me/Dentaprime.City или от онлайн календара ни тук:

 

циркониева коронка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *