Преодоляването на страха от зъболечение – дълъг път за голяма част от пациентите.

зъбни импланти - път към най-красивата усмивка

                               Зъболечение без страх

Ако изпитвате страх от посещение при зъболекаря, съвсем не сте единствени. Не само в България, но и навсякъде по света голяма част от хората се страхуват от зъболечение. Причина за това на първо място са негативните емоции от посещенията в зъболекарския кабинет, натрупани у пациента с течение на годините. Но не само това допринася за появата на дентофобия – професионалният термин за страх от  зъболечение. Основание за това може да бъде и като цяло страхът на един човек от болка и фактът, че умът му непрекъснато е зает с въпроси относно това, дали дадено лечение евентуално може да бъде свързано с изпитване на болка.
В повечето случаи обаче тези притеснения са напълно неоснователни. Модерната апаратура и подходящите медикаменти се грижат за това, пациентът да не изпитва болка дори при изключително тежки манипулации.

 

В много от случаите обаче страхът е толкова голям, че дори най-добрите аргументи не помагат.

„В работата си често срещаме пациенти, у които са се натрупали толкова неприятни усещания от посещенията при зъболекаря, че в продължение на години не са стъпвали в зъболекарски кабинет”, обяснява д-р Регина Шиндялова, ръководител на дентална клиника Дентапрайм.
Подобно поведение на избягване на конфронтацията със страха обаче води до факта, че след продължителен период, в който не е потърсена зъболекарска помощ, се налага провеждане на сложни и дълги манипулации.
„Ако не се правят контролни прегледи и не се предприемат рутинни, малки по обем манипулации, за съжаление бързо може да се стигне до момент, когато да стане наложително силно изпиляване или цялостно отстраняване на някои зъби, което от своя страна поставя началото на едно продължително зъболечение”, казва д-р Шиндялова. Когато научат за това, голяма част от пациентите отново заемат предишната изчаквателна позиция и не се обръщат за помощ към специалист дори при появата на значителни проблеми.

 

Как всъщност да процедираме, ако изпитваме страх от зъболечение?

За някои пациенти дори само детайлната консултация и разяснения от страна на лекуващия лекар са достатъчна терапия. Ако се чувствате обгрижени, дава Ви се възможност да зададете въпросите, които Ви интересуват, и лекарят Ви отделя необходимото за това време, Вие ще бъдете много по-спокойни, когато пристъпвате към планираното зъболечение.
„В ежедневните разговори се стремим да предоставим на пациентите достатъчно информация преди започване на лечението”, споделя д-р Шиндялова. „За много от пациентите е важно психически да се настроят за това, което им предстои. Те преодоляват страха си, като се изправят срещу това, което ги очаква. При други пациенти е точно обратното: Те искат да знаят възможно по-малко, защото в противен случай страхът им нараства. В разговора с пациента е много важно да се разбере от какво точно се страхува той”, разяснява д-р Шиндялова. „Само тогава като лекари ние можем да подходим към него по съответния начин и да му помогнем да преодолее страха си.” Въпреки че в някои дентални практики се практикува и хипноза, пациентът може да се подготви за зъболечението с помощта и на други специалисти. Поведенческата терапия например е сравнително продължителен във времето процес. В рамките на няколко сеанса пациентът се обучава да отвикне от заученото поведение на страх. Необходимо е лечението да се проведе от специалист в областта на поведенческата терапия, тъй като един лекар по дентална медицина не може сам да се справи с това.

Предлагат се и многобройни курсове по йога или автогенни тренировки, които предлагат на пациента един вид помощ към себепознание. Усвоените дихателни упражнения и техники за овладяване на стреса пациентът би могъл да прилага тогава, когато е конфронтиран с конкретно зъболечение. „Във всеки случай е необходимо пациентът да информира своя лекуващ лекар за страховете си”, препоръчва д-р Шиндялова. „Тогава лекарят е наясно със ситуацията и може да реагира адекватно по време на лечението.”

Друга възможност за преодоляване на дентофобията е приложението на анестетици. По правило в медицинската практика се прилага пълната упойка, която обаче е съпроводена с изключително натоварване за организма. Алтернатива на пълната упойка е аналгоседирането, професионалният термин за което е тотална интравенозна анестезия. Тя е също толкова ефективна, колкото пълната упойка, но не натоварва организма в такава голяма степен. Тя не „изключва” тялото, какъвто е случаят при пълната упойка, а просто го пренася в полусънно състояние. Пациентът не възприема нищо от провеждащото се лечение, но може да реагира на указанията на лекаря без да си спомня за това по-късно.
„За нашите пациенти това е оптималната възможност, за да се почувстват спокойни по време на лечението”, споделя д-р Шиндялова. „Прилагаме тоталната интравенозна анестезия от години и до момента имаме само положителни отзиви от наши пациенти.”
Независимо с какви средства ще се изправите срещу страха си, важно е да се заемете с това активно и да се подлагате на лечение, когато това е необходимо. Ние с удоволствие ще Ви помогнем във Вашето начинание!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *