Млечните зъбки пробиват между 6 месец и 2 години на детето. Тежък период за всички родители.
Около 6-ата година първите постоянни зъби израстват през венците. Млечните започват да се разклащат, за да бъдат после изцяло избутани и да оставят място за постоянните. Те са по-големи, тъй като ще служат на детето цял живот. И неслучайно се сменят поетапно за толкова дълъг период от време, така че детската челюст постепенно да израсне и да се подготви за по-многобройното и по-едро постоянно съзъбие.
Подмяната на млечните с постоянни зъби върви ръка за ръка с различни легенди и вълшебни същества, различни по цял свят и в същото време обединени от обща цел да се предаде на децата, че не трябва да тъгуват по загубата на млечните зъби, както и за да преодолеят страха, а понякога и болката от смяната на млечните зъби с постоянни.
Може би най-разпространената легенда, свързана със загубата на млечните зъби е съществуването на Феята на зъбките – вълшебно и красиво същество, което носи подаръци на деца, които сменят млечните си зъби и оставя след себе си и следа от приказен прах.
Е, всички сме чували за тази странна Фея, но някога питали ли сте се откъде идва тя и какво ги прави всички тези зъбчета. Може би ги колекционира или рециклира…. Сега ще ви разкажем всичко, което знаем по въпроса…
Феята на зъбките съществува от векове, а за нейна родина се счита Англия. Феята работи неуморно всяка нощ като събира падналите млечни зъбчета на децата. За целта, малчуганите поставят зъбчето под възглавницата си, а на сутринта намират на негово място лакомство. Ех, че хубаво! Хем се отърваваш от излишния зъб, хем има и награда затова. Предполагаме, че след като Феята  свършва работа, тя се прибира в своето кралство и там сътворява чудеса от зъбчетата на децата. Какви? Още не знаем, но се опитваме да разберем.

В САЩ Феята на зъбките е финансов посредник между родителите и децата, загубили млечно зъбче. За да превъзмогнат по-бързо травмата от падналото зъбче, американските деца го поставят под възглавницата си за през нощта. Докато спят, Феята на зъбките пристига и оставя на мястото на зъбчето монети. Последни проучвания сочат, че стойността, за която се разменя паднало млечно зъбче е около 5.70 щатски долара. 

В някои испаноезични култури Феята на зъбките е заменена от Мишока Перез.
Той също се промъква в стаите на децата и отмъква зъбчетата им.  Според  вярванията, ако животното изяде зъбчето, на негово място ще порасне здрав зъб като на животното. Приказната мишка е популярна  в Мексико, Аржентина, Испания, Венецуела, Белгия, Мароко, Алжир, и Люксембург. “La Bonne Petite Souris” е френският отговор на испанската Ратонсито Перез. Във Франция е прието малката мишка да заменя зъбчето, оставено под възглавницата с монети… или сладки. Изглежда Petit Souris не се старае да пази децата от кариеси.

В Южна Африка
пък, падналите млечни зъбки се крият в домашните пантофи, а в  Швейцария традицията е да се запази първият паднал млечен зъб, защото ако бъде загубен, на негово място няма да порасне нов. В Монголия падналото зъбче на децата се слагало в парче месо, което се предлага на някое куче с идеята новопоникналото зъбче да е здраво, колкото са здрави кучешките зъби.

В Индия, Китай, Япония, Корея и Виетнам скриването на млечното зъбче под възглавницата звучи скучно. Защо тогава да не хвърляме зъби насам-натам? В някои азиатски страни правят точно това – ако дете загуби зъбче от долната редица, трябва да го хвърли на покрива. Ако падналото зъбче е от горната зъбна редица, то отива на пода, или дори под него. Идеята е растежът на новото постоянно зъбче да не бъде възпрепятстван от старото. Това обаче не е всичко – обикновено децата си пожелават липсващото им зъбче да бъде заменено със зъбче на мишка. Мишките и останалите гризачи имат непрестанно растящи зъби, така че това желание звучи смислено, когато идва от някой с липсващ зъб.

В нашата страна съществува друго поверие. Зъбчето се хвърля на покрива с думите: „На ти Вранке млечен зъб, дай ми железен!“. Според поверието птицата ще отнесе стария зъб при самодивите, а те в замяна ще пратят по нея силни и здрави нови зъби (като железни), които ще му служат цял живот.

Както и да изберете да се избавите от млечните зъбки, не забравяйте да си пожелаете здрави зъби и се грижете за тях, за да може после да си похапвате вкусотии… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *