Лечение в клиника Дентапрайм

За повечето хора посещението при зъболекар е досадно, а понякога дори неприятно занимание. Причините за това са различни: някои не ходят на зъболекар, просто защото не намират време за това или чакането пред кабинета им се струва твърде дълго. Други са натрупали лоши впечатления от предишни посещения в зъболекарския кабинет и не желаят този опит да се повтаря при друг зъболекар.

Резултатът: избягват се посещенията или непрекъснато се отлагат за по-нататък във времето.  А редовните контролни прегледи са изключително важни, поне толкова, колкото и провеждането на адекватно лечение при констатиран проблем със зъбите. С помощта на модерните технологии под формата на диагностична и лечебна апаратура може да се противодейства на някои негативни фактори дори още преди да са се появили.

С диагностичния апарат KaVo DIAGNOdent например могат да бъдат открити кариеси още преди да са се разпространили и да се налага отстраняването им чрез зъболекарска намеса. Ако кариесът бъде открит в този начален стадий, при определени обстоятелства може да се окаже възможно спасяването на зъба само чрез минерализация и да не се наложи зъбът да се пробива с борер. Това е свързано и с голямо облекчение за пациента, тъй като в зависимост от конкретния случай може да се избегне лечението или обтурацията (пломбата).

Друг пример за съвременна технология е т.нар. апекс локатор. Той се използва при кореново лечение, като с него се проверява, дали след отстраняване на възпалената тъкан зъбният корен е запълнен изцяло до върха с материал за запълване на коренови канали. Това е важно, защото в противен случай под кореновия пълнеж има вероятност отново да се съберат бактерии, да предизвикат възпаление и при определени обстоятелства да се наложи дори цялостно оперативно отстраняване на кореновия връх. Ако кореновият връх не е изцяло запълнен, уредът издава звуков сигнал, който служи като предупреждение за лекуващия лекар. Така той може веднага да вземе мерки за цялостно запълване и не рискува поява на допълнителна инфекция при пациента.

 

Интраоралният скенер TRIOS на фирма 3shape се свързва с компютър, който подрежда изображенията в дигитален отпечатък

Интраоралният скенер TRIOS на фирма 3shape се свързва с компютър, който подрежда изображенията в дигитален отпечатък

Благодарение на модернизацията, снемането на отпечатък вече може да става и дигитално. Предимството се състои в отсъствието на лепкавия материал и на отпечатъчната лъжица, оставяща неприятно усещане в устата. При дигиталното сваляне на отпечатък се използва интраорален скенер, който обработва събраната информация и създава прецизно изображение на състоянието в устата.

За пациента предимствата са следните: дигитализацията гарантира висока прецизност, която спестява на пациента известно време на зъболекарския стол. Точността на направените реставрации е по-голяма отколкото до сега. По този начин значително се редуцира времето за евентуални корекции впоследствие и като цяло са необходими и по-малко на брой напасвания – а така и снемането на отпечатък става по-приятно за пациента.

 

В дентална клиника Дентапрайм – Варна техническите придобивки са внедрени в ежедневието по такъв начин, че да направят лечението възможно по-приятно за пациента при гарантиране на висока ефективност и безопасност. В следващата статия от нашия блог ще научите повече по темата дигитална компютърна томография, компютърно планиране на лечението/имплантацията и CAD/CAM-технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *