Зъботехник в дентална клиника Дентапрайм работи върху артикулатор с поставен в него модел

Технологиите улесняват ежедневието ни – било то микровълнова фурна, навигация за паркиране или смартфон. В медицината технологиите също бележат напредък, като внасят някои улеснения за зъболекаря и пациента.

След като в предишната статия Ви запознахме с предимствата, които предлагат апекс локаторът, уредът за диагностика DIAGNOdent и дигиталният отпечатък на челюстта, днес ще се занимаем предимно с дигиталната диагностика и дигиталното планиране на лечението.

 

Вероятно всеки, който е посещавал зъболекар познава конвенционалните рентгенови снимки . Много често обаче именно тези снимки не предоставят достатъчно информация, на основата на която да се планират по-обхватни интервенции. Много по-голяма прецизност се постига чрез компютърния томограф, който възпроизвежда на монитора триизмерни изображения на челюстта. С тяхна помощ лекарят си създава точна представа за индивидуалната ситуация в устата на пациента и може да изготви дигитален план на лечението.

 

За целта данните се прехвърлят към софтуер, който симулира именно имплантологични манипулации. Вижда се точната дебелина на костите, което прави възможно идеалното планиране на мястото и позиционирането на зъбните импланти. Виртуалният модел помага на лекаря да определи точно наклона, под който трябва да бъдат поставени имплантатите, както и техния брой с оглед оптимално разпределение на натоварването върху челюстта. На база получените данни компютърът изготвя шаблон за имплантация, който се използва за гарантиране оптималната позиция на зъбните импланти.

 

По подобен начин функционира и CAD/CAM-технологията. Непосредствено преди изготвяне на зъбната конструкция лекарят взима отпечатък от челюстта на пациента, на основата на който компютърът изготвя дигитален модел. Специалистите в зъботехническата лаборатория напасват виртуално модела към предварително планираната конструкция.  

Накрая ръчно се извършва напасването на структурата и цвета на зъбите.

 

Ако проявявате интерес към лечение, провеждано с помощта на модерни технологии или имате въпроси относно представените технологии, моля, свържете се с нас още днес на тел: 0899 481 111!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *