В днешно време все повече хора избират веганството като начин на живот, с цел да предпазят организма си от потенциални болести, произхождащи (според тяхната философия) от месото. Към днешна дата около 1 милиард души по света са вегетарианци или вегани.

Дали обаче, веганството оказва влияние върху оралното здраве – да или не, как и защо?

Да си веган означава да изключиш всички животински продукти от своето хранене. Това от своя страна, обаче, за съжаление, води до липсата на определени витамини и хранителни вещества, които се съдържат единствено в животинските продукти – витамин А, витамин В12, витамин D, L-карнитин, NADH и омега-3 мастни киселини. Желязото, йодът, цинкът и лизинът, пък, се съдържат в храни на растителна основа, но в доста по-малки количества или в съединения, които са по-малко използваеми, отколкото в храни от животински произход. Недостигът на споменатите витамини и хранителни вещества често води до следните симптоми на дефицит:

▪ анемия (желязо, витамин В12)

▪ апатия (NADH, витамин В12, цинк)

▪ чупливи кости/зъби (витамин D)

▪ депресия (витамин В12, витамин D, цинк)

▪ преждевременно състаряване на кожата (мазнини)

▪ проблеми със ставите (йод)

▪ податливост към инфекции (цинк)

▪ по-нисък ръст при деца (цинк)

▪ умора (йод, NADH)

▪ нервност, раздразнителност, намалена поносимост към стрес (витамин В12)

▪ неврологични нарушения (витамин В12)

▪ лоша храносмилателна сила (йод)

▪ безплодие (цинк)

Ефектите на веганската диета върху зъбите

Има няколко причини, поради които веганите и вегетарианците са склонни да имат по-лоши зъби. Най-често описаните проблеми са чувствителни и чупливи зъби, кариес, кървене на венците и ерозия на зъбния емайл. Защо?

Проведено в Хановер изследване на 100 вегани и 100 човека без ограничения в храненето, показва, че веганите, са по-склонни към образуването на кариеси и ерозия на зъбния емайл. Учените обясняват това с факта, че веганите по-рядко използват паста за зъби, съдържаща флуор, както и с консумацията на повече храни, съдържащи плодови киселини. Последните, от своя страна, понижават стойността на pH в устата и по този начин атакуват зъбния емайл. Киселините разтварят минералите в зъбния емайл, плодовата захар също, като именно това прави зъбите по-податливи към появата на кариес. За да се намали стойността на рН в устата, обратно, до оптималния диапазон, специалистите в областта съветват след консумация на кисели храни да има почивка от 3 до 5 часа между храненията. Друга препоръка е обилно изплакване на устата след консумация и използване на четка за зъби най-рано 30 минути след храна. Едва след това време разтворените минерали се свързват отново и стойността на pH се неутрализира.
Недостигът на някои витамини и хранителни вещества, както и киселинната диета често води и до чувствителност на зъбите. Това са витамин В2, В12, витамин D, калций. Всъщност, при добре балансирана диета, можете да включвате препоръчителните дневни количества в менюто си с хранителни добавки, както и с повишаване консумацията на тъмно-зелени зеленчуци и портокалов сок – в тях има достатъчно калций.
Дългосрочната липса на витамин D може да доведе, от своя страна, до чупливост на зъбите, та дори и до тяхната загуба. При редовни посещения при зъболекар обаче такъв дефицит би бил забелязан своевременно и съответно контролиран с подходящи мерки за противодействие. 
Гъбите, соята съдържат витамин D. Растенията не могат да съхраняват витамин В12, но той може да се открие в някои вегански храни като екстракт от бирена мая или тофу, обогатено със съответния витамин.
Помнете, че ако имате фасети или зъбни импланти, правилните хранителни вещества, съчетани с отлична хигиена ще ги поддържат в перфектно състояние и белота. Ако имате притеснения, относно съдържанието на пастата за зъби, то има специални вегански пасти с флуорид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *