Дентофобия – страхът от зъболекари и стоматологични процедури, е една от най-често срещаните и обсъждани фобии в света. Според статистиката, на всеки 5 човека, поне двама изпитват неистов страх дори само при мисълта да посетят личния си стоматолог. 
Елементите на дентофобията са многобройни и при различните пациенти те се проявяват в различна степен. Основните сред тях са:
– очакване за болка –  обикновено е свързано с предишни преживявания и е може би най-честата причина, която довежда до мъчителен страх;
– обстановката в денталния кабинет ,„звукът от машинката”, специфичните миризми на някои медикаменти и множеството причудливи инструменти будят у някои пациенти асоциация по-скоро с методи за мъчение, отколкото със средства за медицинска помощ;
– страх от игли или т.нар. трипанофобия е друг елемент, който също рязко увеличава тревожността.

За съжаление същата тази тревожност води до отлагане на посещението при зъболекар за вечното „утре“, което така и не идва, а през това време проблемите със зъбите се задълбочават. Както тези, за които знаем, така и онези, за които не подозираме, но един ден ще разберем по по-неприятен начин. И така, често пъти навлизането в един порочен кръг е неизбежно –  проблемът се засилва, което от своя страна води до по-голям дискомфорт за пациента, а оттам и тревожността расте.

Но може ли и как да бъде преодоляна денталната фобия?
Да! Както е и с всички останали фобии, така и страхът от стоматолозите, може да бъде преодолян или поне сведен до минимум при добра осведоменост. Страхът сам по себе си в чисто психологическо измерение почти винаги представлява притеснение от нещо, което не познаваме или не разбираме. Ето защо, при достатъчно висока степен на информираност всеки пациент може да намали усещането си за притеснение и страх, стига стоматологът му да го осведоми навреме, достатъчно ясно и разбираемо за всичко предстоящо.
Затова и най-важните съвети, които екипът на Дентапрайм Сити дава в преодоляването на тази фобия, са:

  1. Общувайте!

Като пациенти не трябва да се притеснявате да говорите за своите страхове. Напротив. Добре е да се постараете да постигнете чувство на контрол при работа в собствената ви уста, защото съвременната стоматология в ръцете на внимателен и професионално подготвен екип може да бъде наистина безболезнена. Ваше право е да сте наясно с всички процедури, които ви предстоят. Научавайки повече, човек намалява страха си от неизвестното. Помнете, че имате  право и на решение относно начина на лечение. Бъдете откровен със стоматолога  и относно това колко работа може да понесете като начало. Добивайки увереност в себе си и доверие в екипа, ще видите, че  постепенно обема на работа, който може да понесете ще нараства.

  1. Не се чувствайте неудобно!

Ако в миналото са гледали с насмешка на отношението ви към зъбите, или се чувствате неудобно заради сегашното им състояние и небрежното ви отношение, не се притеснявайте да говорите откровено с настоящия си стоматолог. Дайте му възможност да разбере притесненията ви и да покаже своето отношение към проблема. С учудване ще откриете какви възможности за лечение предоставя съвременната стоматология. С модерните методи никога не е късно да възвърнете красивата си и здрава усмивка.

  1. Дишайте!

Ако чувствате напрежение докато сте на зъболекарския стол, най-лесният начин е физическата релаксация – отпуснатото тяло спомага за психическо отпускане. Човешкото тяло не може да бъде едновременно физически спокойно и с напрегнато съзнание. Най-лесните техники са: дълбоко дишане и отпускане на мускулите. 

  1. Слушайте музика!

След като вече се чувствате по-спокойни при посещенията си, може да използвате различни начини за отвличане на вниманието от пряката работа в устата ви, така че не се притеснявайте да си носите слушалки или да поискате да слушате музика, която ви харесва.

  1. Не мислете за болката!

Другото, в което е много важно да вярвате е, че няма да боли и това е самата истина. Съвременната техника, методи и анастетици (упойки), които зъболекарите ни използват, по всякакъв начин спестяват болката на пациентите. Употребата на анестетичен гел, например и изключително тънки игли е с доказана ефективност, а мнозинството пациенти дори не усещат поставянето на упойката.
Налице е използването и на методи като интралигаментарната анестезия, например. Поставянето ѝ става в джобчето между зъба и венеца. Така много бързо се обезболява само конкретният зъб, без неприятното изтръпващо усещане да ”плъзва” из цялата уста Всичко това спестява дискомфорта на пациента, както и неприятните усещания при процедурата.

И така, в заключение можем да кажем, че зъболекарите имат своите начини да помогнат на всеки един пациент да се чувства комфортно и добре при лечение на някакъв проблем. Но на първо време е необходимо да си запазим час, да стигнем до кабинета и смело да отворим вратата. Защото страховете, създадени в детството или в по-късен етап, са само в главата ни и си струва да се постараем да ги преборим. Така ще си спестим възможните по-истински и реални проблеми, които отлагането на посещение при зъболекаря може да причини. А когато преборим страховете веднъж, трябва след това да сме редовни в профилактичните прегледи на зъбите си, за да не избледнеят добрите впечатления и страховете да се завърнат. Не забравяйте – профилактиката, заедно с добрата грижа вкъщи, е пътят към красивата и здрава усмивка!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *