Чувствали ли сте някога болка, когато отпивате от горещата чаша кафе или хапвате любимия си сладолед? Често ли избягвате да ядете бонбони, защото зъбите ви болят? Ако отговорът е положителен, най-вероятно страдате от свръхчувствителност на зъбите. 

Чувствителността на зъбите се усеща най-вече при прием на студено, горещо, кисело или сладко. Това състояние може да засегне един или повече зъби по всяко време, а при по-тежки случаи всички зъби могат да бъдат болезнени дори от най-малкото изменение на температурата (например при дишане на студен въздух през зимните дни). Обикновено болката е остра и внезапна, по-рядко тъпа и постоянна, задържаща се с часове. Общоприето схващане е, че това не е повод за притеснение. Истината обаче е друга. Чувствителните зъби са сериозен проблем, който не трябва просто да бъде чакан да мине от само себе си, а да се погрижим за него. 

Живеем във времена, в които нашите модерни навици влияят пряко върху здравето ни в огромен мащаб и всъщност около 50% от населението по света развива свръхчувствителност на зъбите. Ето защо…

Зъбите са изградени от три слоя. Най-външният слой (емайл) е най-здравият. В сърцевината на зъба се намира дентинът, който е по-мек и съдържа милиони микроскопични отвори, а най-вътрешната част на зъба се нарича пулпа. В нея са разположени нервите на зъба. Кратката, остра, внезапна болка при чувствителност на зъбите се причинява, когато мекият дентин вътре в зъба се оголи, разкривайки микроскопични пролуки. Тези пролуки са отвори на каналчета, които преминават през дентина и отиват към центъра на зъба, където се намира нервът. При консумация на студени, горещи, сладки или кисели храни и напитки, тези стимули минават през отворите, възбуждат нерва, а ние изпитваме болка.

Съществуват две основни причини дентинът да се оголи и да направи зъбите чувствителни:

  1. Отдръпване на венците – обикновено се причинява от заболяване на венците или агресивно четкане на зъбите.
  2. Изтъняване на емайла – твърдият емайл от външната страна на зъба може да се изтъни с течение на времето, ако четкаме зъбите си прекалено агресивно или често консумираме храни и напитки с висока киселинност.

За съжаление, обаче, съществуват и много други фактори, които могат да ни накарат да усещаме същата тази чувствителност. Сред тях са пародонтални заболявания, състояния на скърцане и стискане на зъби през денонощието, отчупени пломба или част от зъб. Риск от рецесия на венците и съответно проява на чувствителност при зъбите създават още тютюнопушенето, обеците на езика и устните, някои лекарства, дори промяната в хормоналните нива през пубертета, а при жените и по време на бременност, кърмене и менопауза.

Добрата новина е, че зъбната чувствителност може да бъде излекувана – просто поискайте консултация с вашия зъболекар. Той или тя ще успее да разбере причината и да предложи, дори, няколко варианта за лечение. Най-често се препоръчва специална паста за чувствителни зъби и обикновено още след първите няколко пъти използване, тези пасти намаляват чувствителността. Друг вариант са флуоридните гелове, които укрепват зъбния емайл и по този начин редуцират усещанията за дразнение. В някои по-тежки случаи, разбира се,се налага поставяне на пломби, коронки и покриване със специални лакове, за да се възстановят увредените зони на коронката или корена на зъба. Ако оголването на корена е голямо, може да се наложи и лека хирургична процедура, която да възстанови изчезналите тъкани. Но в по – голямата си част проблемите със зъбната свръхчувствителност са много лесно и неинвазивно решими и до умъртвяване на съответния зъб се стигна изключително рядко и едва ако всички останали методи не проработят.

Като профилактика се препоръчва следването на няколко прости правила, а именно:

  • Миене на зъбите два пъти на ден – сутрин и вечер след хранене с флуорна паста за зъби, съдържаща минимум 1350 ррм флуор като може да бъде използвана и паста за чувствителни зъби като тази, например. Четкането на зъби следва да бъде с малки, кръгови движения под наклон 45 градуса спрямо линията на венците, без прилагане на сила. За предпочитане са електрическите четки за зъби, чиито накрайник е добре да се сменя на всеки 2-3 месеца или по-скоро, ако е захабен (с разперени влакна);
  • Не мийте зъбите си веднага след консумацията на кисели храни и напитки, изчакайте поне час;
  • Не жабурете с вода за уста директно след измиване на зъбите с паста и четка. Отложете с 30 минути и тогава изплакнете;
  • Задържайте водата за уста за минимум 40 секунди като след това избягвайте храни и напитки за около час;
  • Използването на конец за зъби или междузъбна четка е задължително, защото ако не се почистват качествено междузъбните пространства, до 40% от плаката остава непочистена. 
  • Консумирайте сладки и кисели храни и напитки по време на основните хранения, а не между тях;
  • Ако стискате/скърцате със зъби – посетете стоматолога си, за да ви изработи шини за бруксизъм;
  • Посещавайте редовно денталния кабинет.

В заключение, съветът ни е ако случайно имате съмнение, че зъбите ви са чувствителни, то консултирайте се с вашия стоматолог. Единствен той може да потвърди дали страдате от чувствителност на зъбите, да установи от къде произлиза тя и да ви посъветва как да третирате това състояние. 

Час за БЕЗПЛАТЕН преглед при наш специалист може да запишете, дори, в този момент, за секунда, единствено кликвайки ТУК. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *