Грижата за зъбите е изключително важна, но не само добрата орална хигиена е достатъчна, за да се радваме на здрава и красива усмивка. Специалистите в областта са категорични, че трябва да обръщаме и по-голямо внимание на храните и напитките, които консумираме. 

Подобно на останалата част от тялото ни, зъбите също изискват специфични хранителни вещества, за да бъдат в добро здраве. Храните, богати на калций, витамини А и D, фосфор и фибри, са изключително подходящи за укрепване и защита на зъбите. Храните, които произвеждат слюнка и изискват продължително дъвчене, например, също са полезни, помагайки за отстраняване на петна. И обратно, някои храни могат да разрушат емайла на зъбите и да стимулират развалянето им.

Подбрали сме за Вас кратък списък с храни и напитки, за които вярваме, че ще Ви бъде интересно да получите малко повече информация и да прецените дали има нужда да намалите или увеличите тяхната употреба.

Голямо ДА за повишена консумация от нас получават:

Твърди плодове и зеленчуци
Морковите, ябълките, краставиците и цвеклото съдържат много полезни за зъбите и за венците витамини и микроелементи, като бетакаротин, витамини от групата В, D, E, K, С, РР, калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, йод, флуор, желязо, кобалт и сребро, които нормализират кръвообращението във венците и доставят необходимите за здравето на зъбите калций и фосфор. Нашите зъби и венци са „разглезени“ от меката и обработена храна и затова са престанали да функционират нормално. В резултат са се появили кариесът и нарушеното кръвообращение. Само няколко по-твърди зеленчука или подове дневно, и на венците ви е осигурен добър масаж, а на зъбите – спасение от отлаганията. Освен това такива зеленчуци стимулират отделянето на слюнка, която промива устната кухина и намалява количеството микроби и бактерии в нея.

Листни зеленчуци
В състава на тези зеленчуци влизат важни не само за зъбите, но и за целия организъм витамини от групите В, Е, А, С, РР, калий, калций, магнезий, йод, натрий, фосфор, желязо, бета-каротин и фолиева киселина. Зеленчуците укрепват не само зъбите, но и имунитета, спомагат за здравината на кръвоносните съдове, подобряват процесите на кръвообразуване и отстраняват кървенето на венците. Магданозът и лукът притежават естествени антибактериални, освежаващи и унищожаващи миризмата действия. Техният сок прониква в труднодостъпните места, избелва зъбите, отстранява плаката, укрепва и масажира венците.

Горски плодове
Френското грозде, малина, ягода и боровинката са богати на уникалното съчетание от органични киселини, пигменти и пектини, те съдържат витамините PP, А, групите В, С, Е, Н, бета-каротин, калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, йод и флуор. Сокът на някои от тях се препоръчва за профилактика от кариес. Например сокът от боровинки, благодарение на бактерицидното си действие, предпазва от поява на кариес. Смята се, че компонентите на соковете от тези плодове блокират достъпа на бактериите към зъбния емайл. Гроздето може да се приема и като профилактика на кариес, тъй като съдържа цял комплект от минерали и микроелементи, които оказват благотворно въздействие на зъбите и венците. Освен това в него има вещества, които блокират жизнеността на болестотворните микроби в устната кухина.

Ядки
В състава на ядките влизат всички незаменими аминокиселини, полиненаситни мастни киселини, витамини А, В, С, D, Е, Р, както и калий, калций, магнезий, фосфор и други минерални елементи, определящи високата им хранителна стойност. Освен това кашуто съдържа уникално вещество, способно да унищожава бактерии, разрушаващи зъбния емайл. То притежава антибактериални, антисептични, тонизиращи свойства и облекчава зъбобола. Кедровитe ядки пък съдържат ванадий, който стимулира развитието на костната тъкан, и фосфор, който участва във формирането и съхранението на зъбите и на костите, и играе важна роля в дейността на мускулите и нервните клетки, както и калций, който е главен компонент на костите и зъбите. Бадемите съдържат вещества, подобряващи състоянието на зъбите и венците, освен това действат обезболяващо и антиспазмастично.

Млечни продукти
Наред с калция, калия, магнезия и витамините А, В и D, полезни за нашия организъм, млечните продукти оказват определено влияние и върху зъбите. Млякото например понижава количеството сероводород, който е основен фактор, предизвикващ неприятна миризма в устата и бързо повдига нивото на pH, а фосфатите, калцият и казеинът подпомагат минерализацията на зъбите. Сиренето може да се смята за ефикасно средство за профилактика на кариеса, тъй като то повишава с 60% концентрацията на калций в зъбния емайл и увеличава обема на слюнката. Изварата съдържа белтъчини, млечна киселина, желязо и магнезий. Тя се усвоява много добре от организма, а солите на калция и фосфора в нея участват в образуването на костна тъкан, в храненето на нервната система и в образуването на хемоглобин в кръвта.

Морски продукти
От диетична гледна точка морските продукти се смятат за идеалната храна, тъй като са богати на микроелементи и витамини, на първо място калций, фосфор, флуор, витамини В1 и D, чието недостатъчното присъствие причинява чупливост на костната тъкан, заболявания на зъбите и венците. Тези елементи подобряват тена на лицето и заздравяват косите, те помагат на организма да укрепва имунната система. В състава на скаридите влизат леко усвояемите от организма калций, тиамин, рибофлавин, натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо и манган. Високото съдържание на калция и флуора влияе на профилактиката на зъбните заболявания и венците, тъй като тъкмо тези минерали служат като източник за строителство на костите, ръста и съхраняването на зъбите, спират образуването на зъбна плака и разрушаването на емайла. Практически всеки вид риба е богат на калций, селен и флуор. Но най-много се ценят морската риба и другите морски продукти, които благодарение на високото съдържание на йод и калций обезпечават противокариесната защита на зъбите.

Яйца
Кокошето яйце съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати, 12 основни витамина и почти всички микроелементи. Съдържащият се в него витамин D е източник на фосфор и помага да се предотврати увреждането на зъбите, а яйчната черупка е идеален източник на калций, който обаче се усвоява трудно от организма. Използвайки натрошената черупка на яйце обаче, може да се избавите от кървене на венците и да направите зъбите си по-здрави.

Мед
Всички знаем колко полезен е медът за здравето, той е не само мощен източник на енергия и средство за повишаване на имунитета, но помага за здрави зъби. В меда особено в голямо количество са витамините от групите В и С, той притежава антибактериални свойства, оказва общоукрепващо и подмладяващо действие на организма, а употребата на восъчна пита способства за очистване на зъбите и дезинфекция на устната кухина, лекува ефикасно стоматита и възпалението на слизистите тъкани. Прополисът лекува парадонтоза, кариес на зъбите и възпаление на венците. Според учените той намалява количеството ензими, помагащи на бактериите да се прикрепят към зъбната повърхност. Освен това в прополиса са открити около сто елемента, обезпечаващи защитата на зъбите.

Чай
Както черният, така и зеленият чай са много полезни за зъбите, благодарение на веществата в тях, блокиращи развитието на бактериите. Антиокислителят катехин, влизащ в състава на чая, убива бактериите, предизвикващи кариес и неприятния дъх в устата, което значи, че изпивайки чаша чай след хранене, ние освежаваме дъха и чистим устната кухина от бактерии, като по този начин защитаваме венците и укрепваме зъбите.

Вода
Питейната вода също почиства зъбите, тъй като е обогатена с флуор, който влияе положително на зъбите. Флуорираната вода укрепва емайла на зъбите и препятства появата на кариес, затруднява образуването и натрупването на зъбна плака, потиска жизнеността на микроорганизмите, което води до понижаване на натрупаните органични киселини в устната кухина. Всички тези продукти ще окажат положително влияние не само на зъбите ви, а ще наситят организма ви с витамини и минерали, полезни за здравето. Когато вашите зъби и венци станат здрави и силни, то и усмивката ви ще е по-честа, а значи – и настроението ви ще е гарантирано!

Свикнали сме да смятаме, че захарта и сладките храни са главните причинители на кариес и разваляне на зъбите. Освен тях обаче има много други, някои от които иначе полезни за здравето, които могат да навредят на зъбния емайл. Вижте тези, с които специалистите ни от Dentaprime препоръчват да внимаваме:

Цитруси
Ако обичате да пиете портокалов сок сутрин или започвате деня си с вода с лимон, е добре да знаете, че това допринася за увреждането на зъбния емайл. Киселините, които цитрусите съдържат оказват влияние върху твърдостта на зъбния емайл и причиняват кариеси. Резултати от клинични проучвания сочат, че консумирането на портокалов сок води до намаляване твърдостта на емайла до 84%. Това не означава, че трябва да се лишите от любимата си цитрусова напитка или да се откажете от водата с лимон, които освен, че имат редица здравословни ползи са и много вкусни, просто може да приложите следните трикове, за да запазите зъбите си здрави:
– пийте със сламка
– след пиене на вода с лимон, изчакайте около 30 минути преди да си измиете зъбите
– използвайте реминерализираща паста за зъби

Бял хляб
Много са причините, поради които консумацията на бял хляб не е препоръчителна, но ако имате нужда от още една причина, върху която да помислите, той е вреден и за зъбите. При дъвченето ензимите в слюнката смилат нишестето в хляба, което почти веднага се превръща в захар. При дъвченето тази сладка, мека каша лесно навлиза между зъбите и се превръща в предпоставка за развитие на различни бактерии, причиняващи кариес. Добре е след консумацията на хляб да се погрижим отново за устната си хигиена.

Подсладени газирани напитки
По-голямата част от този вид напитки съдържат много захар, други пък са твърде киселинни, а всичко това повишава риска от кариеси. Когато се консумират сладки напитки, бактериите, които се съдържат в зъбната плака използват захарта, за да произвеждат киселини, които разрушават емайла. Напитките, съдържащи киселини също нарушават зъбния емайл.

Кисели краставички и туршия
Комбинацията от захар и оцет при приготвянето им е сигурна рецепта, предизвикваща увреждане на зъбния емайл. Изплаквайте устата с вода след консумацията им и пийте много вода.

Пуканки
Пуканките изглеждат безобидни за зъбите, но всъщност не са. Те крият риск от счупване на зъбите заради твърдото ядро, което имат недостатъчно разпукалите се пуканки. Освен това дъвченето на пуканки може да предизвика нараняване и дразнене на венците, което е допълнителна предпоставка за поява на проблеми със зъбите.

Сушени плодове
Още едни здравословни храни, които не са полезни за здравето на зъбите. Сушените плодове, дори и тези без добавена захар, съдържат голямо количество естествени захари и при сдъвкването им тази концентрирана захар полепва по зъбите и се превръща в храна на различни бактерии, причиняващи възпаления и кариеси.

Кафе
От една страна кафето намалява pH в устата, а от друга – има дехидратиращ ефект и предразполага към суха уста, водеща от своя страна до появата на лош дъх и кървящи венци. Още по-сериозна е вредата за зъбите и венците, когато се консумира кафе със захар. Специалистите са на мнение, че няма по-лоша комбинация по отношение на негативния ефект върху денталното здраве.

И разбира се – захарни бонбони и сладкиши
Ако ядем бонбони, а повечето от нас трудно биха се отказали от това удоволствие, е добре да избираме поне такива, които не се лепят много по зъбите. Вероятно изненадващо за много от нас, черният шоколад не е сред тези храни, тъй като захарите, които се съдържат в него, са обвити с мазнини. Разгражда се сравнително бързо и не полепва по устната кухина. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *