Дъвките са приятни за много хора и особено за децата. Като резултат от това се оказва, че времето, през което се дъвчат дъвки е по-голямо от времето, отделено за почистване на зъбите. В акта на дъвчене на дъвка различни активни съставки могат да достигнат до всички зъбни повърхности, включително и до по-трудно достъпните и затова тази форма служи като благоприятно допълнение на оралната хигиена. Истината е, че нуждата от такова допълнение е голяма, т.к. има проучвания, че при зъбно четкане се овладяват средно 40 % от повърхностите, а редовното почистване отстранява само 35-40% от цялата плака. Дъвките са особено подходящи за почистване през деня, когато ползването на четка и паста е невъзможно.

Ползите от дъвченето на дъвките са няколко:
– стимулация на слюнчения ток чрез дъвкателните движения и вкусовите качества на дъвката. Повишеният слюнчен ток улеснява отстраняването на хранителни остатъци и помага за премахването на скоро образувана плака;
– повишаване на буферния капацитет,следствие от стимулацията на слюнчения ток. Това помага за неутрализиране на киселините, получени при всеки хранителен прием;
– насищане с минерални йони, резултат от слюнчената стимулация. Покачва се калциевата концентрация, което благоприятства реминерализацията на емайла.
Разбира се, всичко изброено до тук се отнася за дъвките без захар. Чрез консумация на дъвка, съдържаща захар, pH на устата става по-киселинно и създава по-благоприятна среда за кариогенни бактерии. Киселинните вещества, при това, също са склонни да износват зъбния емайл – което в дългосрочен план дава възможност за образуване на кариеси и други зъбни проблеми. 

Но знаете ли, че честото и подължително дъвчене може да причини проблеми с темпоромандибуларната става – тоест, ставата, която свързва долната челюст с основата на черепа? Многократно повтарящото се движение на дъвчене нарушава здравето на челюстта. „Когато тази става работи повече, отколкото би трябвало, тя се претоварва, причинява главоболие и в някои случаи дори още по-сериозни, свързани с такова натоварване, проблеми“, споделя д-р Христов. Дисфункциите на темпоромандибуларната става често се причиняват от лошия навик да се дъвче прекалено много дъвка. Затова избягването на прекомерното и многократно повтарящо се дъвчене е важна стъпка за предотвратяване на по-сериозни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *