Често срещана травма при малките деца е да ударят или счупят зъбчето си. Липсата на достатъчно информация за първа реакция по темата е причината днес д-р Семра Сейфетин да даде своите съвети до всички заинтересовани родители.

Д-р Сейфетин завършва дентална медицина в Медицински университет „Проф. Д-р П. Стоянов“ – Варна с отличие през 2020 г. Присъства на множество конгреси, симпозиуми и следдипломни квалификационни курсове в областта на консервативното лечение, профилактика и естетична стоматология. Проявява интерес в сферата на детската дентална медицина и профилактиката на кариеса в ранно детско съзъбие.

Ето какво ни разказа тя по темата…

Травмите на зъбите са често явление в детска възраст, но въпреки това са неочаквано събитие за всеки родител. Те са силно болезнени, обилно кървящи и изискващи спешна намеса. По-долу ще откриете няколко практически съвета какво може да се направи при травма на млечните зъби:


1. Спокойствие
Първо и най-важно е да се успокоите, излишната тревожност се предава на детето и би затруднила лечението на травмата. Обяснете на детето, че ще посетите лекарски кабинет, където ще почистят мястото и ще направят необходимото, за да спре болката.

2. Оценка
Оценете състоянието на детето. Загубвало ли е съзнание, имало ли е гадене, повръщане, има ли сериозна травма на главата? При наличие на някой от тези симптоми незабавно се свържете със спешен лекарски кабинет.

3. Информация
При нараняване обхващащо само зъбите и меките тъкани около тях се свържете с вашия стоматолог или посетете най-близко намиращият се до вас стоматологичен кабинет. Бъдете в готовност да дадете информация на зъболекаря: къде и какво се е случило, преди колко време, има ли промени в захапката, има ли реакция на топло и студено. Точно предадената информация ще помогне за правилния подход на лечение.

4. Счупено зъбче
Когато млечното зъбче е счупено, но липсва болка и други симптоми, то се нуждае само от заглаждане на острите ръбове и продължително наблюдение. Ако има счупени фрагменти от зъби, е най-добре да ги съберете и занесете в зъболекарския кабинет. Парчетата от зъбчета съхранете в студено прясно мляко или физиологичен разтвор. При силна болка и кървене от счупеното зъбче вероятно се касае за засягане на нерва на зъба. Изисква се незабавно лечение и възстановяване на зъба с изкуствени материали.

5. Зъбчето не е на мястото си
Млечното зъбче е в устата, има кървене, но е по-късо, по-дълго от останалите или завъртяно в друга посока. Потърсете незабавно стоматолог, не се опивайте да го издърпвате сами или да го премахвате от устата, дори когато е много подвижно и се държи само „на косъм“. Ако зъбът е паднал и е извън устата, в силно замърсена среда като пясък, внимателно го измийте със студена вода придържайки го за коронковата част и никога за корена. Внимание! Не използвайте антисептици върху зъбчето. Поставете го в прясно мляко, физиологичен разтвор или в слюнка от детето. Вашият стоматолог ще прецени дали е нужно зъбът да се реимплантира или отстрани и постави местопазител.

6. Продължително лечение
След претърпяната травма е препоръчително поне 6 месеца тя да бъде проследявана от стоматолог. Детето преминава на специален хранителен режим като се изключват много горещи, много студени и твърди храни. Оралната хигиена се повишава. Родителите следят за промяна в цвета на зъбчето, поява на малка гнойна пъпчица в меките тъкани около зъба – фистула или образуване на абсцес.

И все пак, за каквато и травма да се касае, от най-голямо значение е да се запази спокойствие и да се действа бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *