Защо е важно да не спестявате никаква информация на Вашия дентален лекар при снемане на анамнеза?

Наблюденията ни сочат, че хората все още са склонни да разглеждат устната кухина като отделна част от тялото. Макар в стоматологията фокусът да е концентриран по-тясно върху главата и шията, разбира се, че останалата част на тялото също е от изключително значение и всички органи “работят” съвместно и пряко си взаимодействат и влияят. Ето защо е важно да съобщите на Вашия лекуващ стоматолог всичко, отнасящо се до общото Ви здравословно състояние, преди да започнете своето дентално лечение при него.

Бъдете честни!

При посещение на нов дентален лекар, Вие ще бъдете помолен да попълните формуляри с въпроси, в които е необходимо да опишете медицинската си история до момента, включително и медикаментите, които приемате, а също така и вредните навици, които имате (като тютюнопушене, напр.). Съветваме Ви да отговаряте честно на всеки въпрос и да не омаловажавате дори малките подробности, защото тази информация е от изключителна важност за успешното и безопасно протичане на бъдещите дентални манипулации, които Ви предстоят. 

Голяма част от лекарства, които приемате или сте приемали също могат да повлияят на Вашето орално здраве и бъдещо дентално лечение, затова Ви съветваме да бъдете максимално искрени и по тези въпроси.
Много лекарства, например, причиняват сухота в устата, като страничен ефект. Сухотата в устата е нещо повече от раздразнение. То може да доведе до сериозни дентални проблеми като кариес и заболявания на венците. Сухотата в устата, също така, предразполага по-лесното образуване на рани и язви.

Други лекарства пък могат да повлияят плътността на костите и заздравяването на рани или обилно кървене по време на манипулация (в случай на прием на съдоразширяващи лекарства), което е рисково при пациенти, на които им предстоят операции. Въз основа на Вашето здравословно текущо състояние, денталният лекар може да назначи консултация с други специалисти, за да бъде напълно сигурен,че манипулацията е безопасна за вас и да прецени  каква предварителна терапия може да Ви бъде назначена.

Вашите лекарства пряко влияят и на нашите лекарства.

Почти всяко дентално лечение изисква поставянето на анестезия (упойка), за да може пациентът да изпитва максимален комфорт по време на процедурата. А как избираме вида на упойката? Спрямо текущото цялостно здравословно състояние на нашия пациент. Съставките в локални анестетични инжекции могат да взаимодействат и да пречат на лекарствата, които приемате. Затова, не ни спестявайте каквато и да било информация, дори маловажна, за да сведем до минимум риска от каквито и да било усложнения.

Понякога се налага да предписваме и лекарствена терапия, след приключване на лечението в кабинета. Лекарствата, които предписваме могат пряко да повлияят лекарствата, които приемате в момента, ако не сте ни съобщили за тях. Например, някои антибиотици променят начина на действие на противозачатъчните хапчета, а други лекарства могат да повлияят върху начина на действие на антибиотиците.

Лекуващият дентален лекар задължително трябва да знае името на лекарството или лекарствата, които приемате и дозировката, за да е сигурен, че няма да има негативни взаимодействия и последици.

Не забравяйте, че Вашето здраве на първо място е във Вашите ръце, а ако ни позволите и ние можем да се погрижим по най-добрия начин за него! Нашата единствена мисия е да помогнем!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *