Всички клинични проучвания, проведени през последните години показват връзка между небалансираната чревна флора и наличието на хронични възпалителни заболявания. 70 % от имунната система пребивава в гастро-интестиналния тракт. Хората, които имат микробиома с висока популация от увреждащи бактериални патогени и по-малко бактериално разнообразие са по-предразположени да развият системни състояния, в това число и дентални заболявания. Пациенти, които имат активно пародонтално заболяване, пък, са дори под по-голям риск от развитие или трудно контролиране на други възпалителни състояния като диабет, сърдечно-съдови заболявания и автоимунни състояния.

Как могат да бъдат използвани пробиотиците за лечение на пародонталните заболявания?
Пробиотиците се използват успешно за намаляване на акумулацията на плаката, за лечение на халитозис, подобряване на дълбочината на джоба и променя колонизацията на анаеробни бактерии.

Как работят?
Доказано е, че пробиотиците могат да подобрят имунитета когато се използват както системно, така и локално.

Пробиотиците могат да подтиснат растежа на увреждащите бактериални патогени чрез взаимодействието си с гостоприемника, както и с други бактерии в устната кухина. В борба за място и за създаването на естествени бипродукти, пробиотиците могат да подтиснат растежа на патогенни бактерии докато създават противовъзпалителен ефект.

Пробиотици и пародонтална терапия
– Streptococcus oralis и Streptococcus uberis са два щама на пробиотици, които са асоциирани с пародонталното здраве. Доказано е лабораторно, че те подтискат патологичния растеж. Пациенти, които нямат тези два щама е по – вероятно да имат клинични симптоми на пародонтално заболяване.
– Lactobacillus helveticus стимулира образуването на кост и може да бъде полезен за пациенти, провеждащи пародонтална терапия.
Пациенти, които са лекувани с пародонтални превръзки, съдържащи пробиотика Lactobacillus casei показват удължена ремисия след проведено лечение.

Проучванията показват и значително влияние на пробиотиците върху оралното и цялостното здраве на пациента и трябва да се обмисли тяхното използване в допълнение към традиционното лечение и превенция на много заболявания. За разлика от антибиотиците, пробиотиците елиминират възможността от резистентност поради факта, че те естествено пребивават в микрофлората на човешкото тяло и се адаптират да го защитават. Модерните технологии дават възможността за създаването на пробиотици, третиращи голямо разнообразие от медицински и дентални състояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *