В тази статия специалистите от дентална клиника Дентапрайм дават няколко прости съвета за здрави зъби, под които би “се подписал” всеки добър зъболекар!

1. Ако ще е сладко, то за предпочитане е много на един път, а не неколкократна  консумация в рамките на деня. Това увеличава престоя на захарта в устната кухина и уврежда зъбите в още по-голяма степен.

2. Избягвайте консумацията на всякакви видове снакс, тъй като остатъците полепват по зъбите. Тук се имат предвид дражета за дъвчене, чипс или кексове. Те образуват устойчив филм със съдържание на захари около зъба.

3. Мийте зъбите след ядене.

4. Водата и неподсладените чайове са по-полезни за зъбите от подсладените напитки. От изключително значение за децата е да не смучат продължително време подсладен чай, тъй като това може да бъде причина за разрушаване на зъбите.

5. Кисели хранителни продукти като кисели краставички, някои сортове плодове, сокове и кола атакуват зъбния емайл. При премерен прием на тези храни това не би се случило. В момента обаче, в който забележите първите увреждания, причинени от тези продукти, следва да промените начина си на хранене. Посъветвайте се с лекуващия Ви зъболекар.

6. Неутрализирайте киселината, като изпиете чаша вода или дори по-добре прясно мляко.
 
След консумация на продукти с повишена киселинност, изчакайте половин час, преди да измиете зъбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *