Шина протектор при бруксизъм

98.00 лв. (148 лв.)

Стискате челюсти или скърцате със зъби?

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта по време на сън и е един от многото начини, по които тялото ни физически проявява стрес, който умовете ни не осъзнават. Най-честите причини за скърцане със зъби и стискане на челюсти са стресът и тревожността. Това може да се случи през деня или докато спите. Дори и да сте напълно будни, може дори да не осъзнавате, че го правите.

 

Пациентите с леки и средно тежки поражения от нощно стискане и скърцане със зъби се лекуват и профилактират със специални шини. Така наречените шини за бруксизъм имат две основни роли.

Едната е лечебната роля, която се осъществява от шината чрез промяната на положението на долната челюст. По този начин се променя състоянието на мускулите, отговорни за стискането на зъбите. Те се отпускат вследствие на това, че шината задържа челюстите в леко отворена позиция, каквато е позицията на покой на човек. При редовното им носене с течение на времето може дори да се премахне вредния навик.

Другата основна роля на шините против бруксизъм е профилактичната. Изработени от специално меко фолио с дебелина около 2 мм. представляват мека подложка, която пациентите стискат между зъбите си. По този начин дори и те да стискат или скърцат процесът на изтриване спира. Така с една напълно микроинвазивна манипулация се осигурява специален снемаем апарат, предпазващ ни от тежките последици и лечения на изтриването на зъбите.

Изработването на шината за бруксизъм отнема до 7 работни дни. За целта е необходимо да се снеме дигитален отпечатък от горната и долната челюст на пациента. Това отнема някъде около 30 мин. престой в клиниката и е напълно безболезнено. Поставят  се само на едната челюст и поради изключително фината им изработка пациентите бързо свикват да спят с тях. Препоръчителни са при наличие на циркониеви или металокерамични мостове, защото ги предпазват от счупване.