Мечтаеш за бяла усмивка, която да ти дава самочувствие и много положителни преживявания, но ти липсва време за кабинетно избелване на зъбите или пък финансова възможност, за да го направиш. В Дентапрайм Сити имаме решение – по-икономично и съобразено с твоето време, така че да ти е супер удобно, а именно – с помощта на шини и гел за домашно избелване!

Но първо, питал ли си се някога защо зъбите пожълтяват?
Зъбите на всекиго от нас са покрити с емайл – защитна обвивка, представляваща най-твърдото и високо минерализирано вещество в тялото ни. Той предпазва зъбите от увреждане, но в резултат на някои външни въздействия, , възрастта или генетична заложеност е склонен към изтъняване. Именно емайлът е това, което придава белия цвят на зъбите. Той обаче се характеризира с лека прозрачност, която при изтъняване се засилва. Прозирайки, емайлът разкрива жълтия дентин под себе си – друг градивен елемент на зъба.
Сред причините за пожълтяване на зъбите е приемът на оцветяващи храни и напитки като кафе, черен чай,чай от лайка, червено вино, цвекло, куркума, . Емайлът е съставен от 98% неорганични съставки и от около 2% органични. Пигментите в изброените храни и напитки взаимодействат с органичната част на емайла и реакцията между двете води до оцветяването.
Неблагоприятни за бялата ни усмивка са и киселите плодове и зеленчуци, тъй като те изтъняват емайла. Важно е да знаем и че тютюнът уврежда белия слой, така че цигарите също са противопоказни.
Недостатъчно добрата орална хигиена е още един фактор, който би могъл да промени цвета на усмивката ни. Необходимо е да мием зъбите си поне 2 пъти на ден за по 2-3 минути, за да се предпазваме от задържане на плака и петна.
Какво представлява „избелването на зъбите”?
Избелването е естетична процедура, която премахва оцветяванията по зъбите и ги прави по-бели и блестящи. То е химичен процес, основаващ се на взаимодействие между активните вещества (съдържащи се в избелващият агент) и оцветяванията, които са проникнали в зъбната тъкан. Единствените вещества, към момента, имащи реално избелващо действие на зъбния емайл са пероксидите. Това е вещество, съдържащо единична връзка кислород – кислород или пероксиден анион. Колкото е по-висока концентрацията на пероксида в системата, която ще бъде използвана за избелване, толкова действието на избелващия препарат ще е по-бързо и мощно, но и с по-голям риск от чувствителност след процедурата и увреждане на зъбния емайл.

Сега, бихме искали да разгледаме възможните действията по темата с избелването в домашни условия, за които най-вероятно си чел и си се чудил дали и кога да изпробваш, но които ние не ти препоръчваме да опитваш…

Та, ето какво НЕ трябва да опитваш вкъщи, за да избелиш зъбите си:
– Избелване със сода бикарбонат
Много популярен днес е опитът за избелване на зъбите с хлебна сода (сода бикарбонат). не пробвай това у дома! Частиците на содата са силно абразивни и не само няма да избелят зъбите ти, а буквално ще изтрият емайла им. С времето това ще доведе до чувствителност от топло, студено, кисело, сладко и нужда от сигурна среща с нас, но не за по-бяла усмивка, а за дентално лечение.
– Избелване с активен въглен
Същото важи и за активния въглен. Идеята за използване на активен въглен за избелване на зъбите е, че микропорите на въглена ще се свържат с молекулите на оцветителя и ще го премахнат. Истината е, че единствената причина поради, която въгленът би допринесъл за премахване на повърхностни петна, е силната абразивност на частиците му, което би довело до вече описания резултат при содата, или иначе казано просто ще увреди емайла на зъбите ти.
– Избелване на зъбите с кислородна вода
Друга популярна практика е изплакването на устата с кислородна вода. Кислородната вода продавана в аптеките е около 3% концентрация. Количеството на водородният пероксид в един избелващ гел, например е около 30%. Жабуренето с кислородна вода може да доведе до десквамация на епитела на лигавиците, изгаряне и ерозии по лигавиците, но със сигурност не и до по-бяла усмивка.
Развенчахме митовете, сега да разгледаме фактите.

Какви са предимствата от избелването на зъби в домашни условия?
Домашното избелване на зъби е абсолютно безболезнено и безвредно за зъбите ти. Системата за домашно избелване е много удобна за използване, тъй като правиш процедурата в удобно за теб време от деня. Можеш да извършиш избелването докато гледаш телевизия или слушаш музика, вършиш домашна работа, четеш книга или си взимаш душ. Когато след време зъбите започнат да потъмняват, може да решиш да ги освежиш отново в удобен за теб момент, без да е необходимо да си записваш час или да посещаваш зъболекар в обедната си почивка, например.

С какво е добре да се съобразиш по време на домашното избелване?
В периода на самото избелване и две седмици след това не е препоръчително да се приемат оцветяващи храни и напитки. Кафето, червеното вино, черният чай, всякакви червени плодове като боровинки, къпини, малини, ягоди и др. оцветяващи трябва да се избягват. В противен случай е твърде вероятно да не постигнеш желания резултат.
Важно е да знаеш и че естетични възстановявания като корони, мостове, композитни реставрации, фасети не подлежат на избелване. Противопоказно е избелването при много изтрити или оголени зъби, тъй като те могат да станат силно чувствителни под въздействие на избелващия гел.
Ако правиш домашното избелване на зъби за първи път, трябва да намираш време всеки ден в продължение на 10 дни, защото в противен случай се нарушава цикълът и няма да постигнеш белотата, към която се стремиш

Етапи на домашното избелване на зъби
За да се случи домашното избелване на зъби, все пак трябва първо да запазиш час за БЕЗПЛАТНА консултация в нашите кабинети. Тази среща е необходима, за да:
1. Определим дали емайлът на зъбите ти ще се повлияе от избелващия агент.
2. Ако всичко е наред, то нашите дентални специалисти ще се погрижат да отстранят натрупалия се зъбен камък (защото, преди всичко, красивите зъби са здравите зъби), както и да полират зъбите ти (за постигане на максимално добър резултат от последващото избелване).
3. Следва вземането на отпечатъци за изготвянето на индивидуални шини в зъботехническата ни лаборатория, в които ще поставяш в последствие избелващия агент. Шините ти ще бъдат готови в рамките на 2-3 дни.
4. И воала! В удобно за теб време ще можеш да вземеш шините си от наш кабинет. Ще получиш инструкции как да нанасяш избелващия гел, както и по колко време да стоиш с шините в устата, за да получиш мечтания резултат.

Какво се очаква да правиш ТИ у дома:
Избелването на зъбите се извършва обикновено вечер след проведена орална хигиена. По време на домашното избелване е добре да не се приемат течности и по възможност да се ограничи разговарянето, за да не се разместят шините, което би довело до компрометиране на крайния резултат.
Хигиенизирането на апликаторите за избелване се извършва след всяко сваляне. Използва се задължително студена вода, тъй като фолиото, от което са направени е термопластично и може да се наруши неговата форма и цялост при употребата на гореща вода.
След края на избелването и постигане на желания резултат се извършва реминерализираща терапия с препарат богат да флуор. Най-често се избира средство, което се поставя в същата шина за избелване за 10-30 мин на ден в продължение на около 14 дни. Друг вариант са различни реминерализиращи пасти за зъби и такива, които са против зъбна чувствителност като тази, тук, например.

Колко дълготраен ще е резултатът от домашното избелване на зъби
Когато избелването се прави за първи път, се използват 2 шприци от материала за период от 10 дни. В зависимост от консумацията на оцветяващи храни и напитки или тютюнопушене, резултатът може да се задържи за период от 4 – 6 месеца. След този период може да се направи освежаване, за което ще е необходима само 1 шприца за период от 2 дни. В зависимост от усилията, които полагаш за запазване на постигнатия резултат, може да се наложи и използването на само 1/2 шприца от избелващия гел за период от 2-3 дни.

И последно, но не и по важност:
Преди да започнеш процеса по домашно избелване на зъби, запиши си час за консултация при наш стоматолог. Той ще те прегледа, ще подготви съзъбието и венците за предстоящата процедура, отстранявайки текущи проблеми (ако има такива). Ще ти даде точна представа какво можеш да постигнеш като резултат от желаното избелване и дали точно то е най-подходящо за теб и до колко би оправдало очакванията ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *