Помните ли как героят Уили от „Чарли и шоколадовата фабрика“ си спомня детството? Горкото момче е тормозено от деспотичния си баща – зъболекар, който му забранява дори да близва шоколад. Накрая Уили не издържа на шоколадовото ембарго и бяга, основавайки най-голямата фабрика за шоколад и на всичкото отгоре има най-здравите зъби на света…Шоколад и здрави зъби? Да! Точно така. Това, което четете е напълно вярно. Но разбира се, когато говорим за истински шоколад, с мин. 85% какао, а не захарните бомби, пълни с всякакви добавки като маргарин и сухо мляко, които само носят това име…

Ето и какви са всъщност фактите. В какаото се намира съставка, наречена CBH (cocoa bean husk). Учените са установили, че тя е високоефективна срещу кариес и подпомага процеса на реминерализация. Затова и пастите за зъби с какао вече не са изненада. И не само това. Проучванията сочат, че точно в една от най-добре разработената от технологична гледна точка паста за зъби, флуоридът е заменен със специална патентована съставка, наречена Rennou, разработена на базата на какаови зърна. Това я прави да изглежда като че ли е пълна догоре с шоколад, а позлатените капачка и надпис върху са я превърнали в най-скъпата паста за зъби в света (100$ за тубичка).

 

Лечебните съставки на какаото едва скоро биват потвърдени от науката, но са познати на човечеството отдавна. Неслучайно какаото е наричано “храната на Боговете” от народите, където расте какаовото дърво. Теоброминът (theo (Бог) и broma (храна) е друга ценна съставка на какаото, съизмерима с ефективността на флуорида за превенция срещу кариес. В опити с животни, зъби третирани с теобромин и след това изложени на силни киселини са изгубили 8% по-малко калций, от зъбите обработени с флуор.

За да извлечете, обаче, всички ползи, е най-добре да дъвчете сурови какаови зърна. Следващият най-добър избор е шоколад с 80-90% и повече какаово съдържание като препоръчителната доза е около 15-20 гр на ден за възрастен. Какаото има над 300 полезни за здравето съставки като освен CBH и теобромин, които са добри за зъбите, човек може да се радва още и на антиоксидантите и микроелементите които съдържа. А повишаването на енергията и засилването на кръвообращението веднага след приема на какаовият продукт заради кофеиноподобните съставки са си допълнителен бонус, чиито ефект всеки един от нас е вече изпитал.

А за децата? Често родителите смятат, че e по-добре детето им да яде солети, пълнозърнести бисквити или дори био-снакс, отколкото шоколад, но от гледна точка на денталното здраве, шоколадът е по-добрия избор в сравнение с произведения от брашно или нишесте. И ето защо. Шоколадът, макар и понякога със захар, се стопява бързо в устата и позволява на слюнката да се справи с киселинността като я неутрализира бързо, докато брашното и нишестето полепват по зъбите и могат да останат там до няколко дни. Така че и децата (препоръчително над 3 годишна възраст) могат да похапват черен шоколад, разбира се, в съобразено количество. Едно – две блокчета до обяд или в ранния следобед, за да не повлияват съня на мъниците са напълно приемливи за похапване дори ВСЕКИ ДЕН.

Все пак, за да сте сигурни, че зъбите ви са здрави, не ви съветваме да разчитате само на шоколада, а да посещавате на всеки 6 м своя зъболекар, който е учил минимум 6 години за това. 😅

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *