Отхвърлянето на зъбен имплант се случва изключително рядко. Обикновено при високия клас импланти процентът на успешно интегриране с костта варира от 99.2% до 99.7%. Това на практика означава, че на всеки 200-300 пациенти само 1 може да има подобни проблеми. Все пак понякога се стига до отхвърляне на импланта и най-често това се дължи на имунен дефицит. 
Отхвърляне на имплант поради имунен дефицит 

При болни от ХИВ и хора с имунен дефицит вероятността за отхвърляне на зъбния имплант е изключително голяма като признаците за отхвърляне са на лице още в първите дни, след неговото поставяне. В редки случаи могат да се проявят и на по-късен етап. Други имунодефицитни състояния, които повишават риска от отхвърляне на зъбния имплант са хипертония, инсулинозависим диабет и онкологични заболявания.
 

Отхвърлянето на зъбен имплант може да причини болка, оток, кръвотечение и възпаление. Болката е един от най-честите симптоми. В началните етапи на отхвърлянето на импланта, пациентът може да усети лека болка или чувство на напрежение. Това може да бъде съпроводено със зачервяване и оток. В по-късните етапи на отхвърляне на зъбен имплант, пациентът може да усети сериозна болка, кръвотечение, възпаление и разрастване на тъканите около импланта. Тези симптоми могат да се появят веднага след поставянето на импланта или малко по-късно, когато имунната система на тялото го отхвърля. 

Кръвотечението е обичайно след поставянето на зъбен имплант, но ако кръвотечението продължава след няколко дни, това може да бъде симптом на отхвърляне на импланта. 

Промените в температурата на тялото също са един от признаците за отхвърляне на зъбен имплант. Това може да бъде реакция на тялото на пациента към импланта. 

Ако имате някой от тези симптоми, е важно да се свържете с вашия зъболекар възможно най-бързо. Отхвърлянето на зъбен имплант може да доведе до загуба на импланта и необходимост от повторна операция. 


Отхвърляне на имплант поради алергия към материалите

Една от причините за отхвърлянето на зъбен имплант може да бъде алергия към материалите, използвани при изработката на импланта. Това може да се случи, когато организмът не приеме материалите като свои собствени и ги отхвърля. Алергичните реакции могат да бъдат най-различни, от леки форми до много тежки и сериозни алергични реакции. 


Заключение
 

От всичко казано по-горе става ясно, че отхвърлянето на зъбен имплант се случва много рядко, но все пак има и определени рискови групи пациенти. За да сте максимално спокойни, че всичко при вас ще мине гладко, безпроблемно и вашият организъм ще приеме т.н. чуждо тяло като свое, не се колебайте да запишете своя час за цялостна диагностика при някой от нашите орални хирурзи и водещи имплантолози в България. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *