Да не усетиш нищо от зъболечението, а да заспиш спокойно още преди започването му – най-вече за пациенти с дентофобия това е от особена полза. Това се постига посредством тотална интравенозна анестезия. Какво обаче се случва по време на наркоза? Какво прави анестезиологът и защо въобще е необходимо неговото присъствие?

По начина на протичането си лечението под наркоза не се отличава значително от лечението без прилагане на такава. Пациентът идва в клиниката в уговорения час, бива поканен в зъболекарския кабинет и там се запознава с анестезиолога. Лекуващият лекар или имплантологът отново обсъжда с пациента предстоящото лечение, преди анестезиологът да информира пациента за това какво представлява наркозата и да разбере, дали няма контраиндикации за нейното приложение.

Когато пациентът е информиран, той бива настанен на зъболекарския стол и анестезиологът инжектира упойващото вещество.


Принципно при тоталната интравенозна анестезия (съкратено TIVA) в организма се въвежда комбинация от различни химични вещества. Най-често това са аналгетици (обезболяващи), хипнотични вещества (сънотворни) и мускулни релаксанти.

 

Присъствието на анестезиолога е задължително не само от гледна точка на правилното комбиниране на наркотичните вещества, но и с оглед осъществяване на непрекъснат контрол върху състоянието на пациента през време на действие на упойката.

 

Комбинацията от горепосочените средства въвежда пациента в състояние на релакс, подобно на съня, и ограничава съзнанието на пациента, докато трае лечението. Това означава, че пациентът не усеща нищо и след това не си спомня нищо от лечението.

Пациентът се събужда в края на лечението – все още под контрола на анестезиолога – и след кратко време е в състояние да напусне клиниката. Това е възможно поради факта, че инжектираните вещества от една страна се понасят добре от организма и от друга се разграждат от него в разумен период от време. За пациента това означава следното: ограничено натоварване на организма вследствие наркотизирането и кратка възстановителна фаза след това.

 

Винаги бих предпочела общата анестезия“, споделя Анна М. (45), пациентка на клиника Дентапрайм. „Отначало бях изключително нервна, тъй като се страхувам от зъболекари. А след това започнах да изпитвам страх и от цялото зъболечение. Но и лекуващият лекар, и анестезиологът успяха да ме успокоят. И малко след като ми беше поставена инжекцията, вече не усещах нищо. След това се събудих с нови зъбни импланти и без болки.“ Тъй като наркотичните вещества лесно се разграждат от организма, не е необходим престой в лечебното заведение за излизане от упойката. След събуждане анестезиологът има поглед върху общото състояние на пациента, но скоро след това той може да напусне клиниката и да си почине.

 

От възможностите на наркозата се възползват най-вече пациенти с дентофобия. „За тях това е идеална възможност да преодолеят страха и да се подложат на манипулациите, които са необходими за поддържане или възстановяване на денталното здраве“, казва д-р Регина Шиндялова. Освен това наркозата е много по-щадяща за организма от пълната упойка например, която изважда организма от строя и по този начин прави невъзможно провеждането на лечение в амбулантни условия.

 

В клиника Дентапрайм на тясното сътрудничество между анестезиолог и зъболекар, съответно имплантолог се отрежда специално място. Чрез наркозата специалистите дават възможност на своите пациенти да преживеят по-леко необходимото лечение, като свеждат до минимум техния страх.

дентална грижа, дентално здраве, зъбни импланти, зъболекар варна, страх от зъболекар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *