Едва ли съществува човек, който да не е наясно,  относно това, че пушенето вреди на здравето. Въпреки че вашите зъби може би не са първото нещо, за което се сещате, когато обмисляте опасностите от тютюнопушенето, все пак е добре да знаете, че всякакъв вид употреба на тютюн влияе сериозно на денталното ви здраве. Колкото повече пушите, толкова повече щети нанасяте върху усмивката си. 

Нека разгледаме някои от най-честите дентални проблеми, свързани с тютюнопушенето.

Оцветяване на зъбите
Това е най-честият негативен резултат от тютюнопушенето върху зъбите, който може да доведе до тяхното пожълтяване, оцветяване или дори почервеняване. Професионалното избелване на зъбите може да подобри цвета им, но няма да се задържи дълготрайно, ако сте “страстен” пушач. Никотинът в цигарите намалява притока на кръв и прави венците ви по-чувствителни и податливи на инфекции. Заедно с катрана те проникват в пукнатините на зъбите и се настаняват трайно в тях, правейки тяхното изчеткване на практика невъзможно. По-бързото натрупване на зъбен камък и плака са още един нежелан страничен ефект в следствие от тютюнопушенето.
Лош дъх
Лошият дъх при пушене е в резултат от химикалите, съдържащи се в цигарите, които полепват по повърхността на зъбите, венците и езика. Известен факт е, че тези химикали допринасят за разпространението на бактерии, които причиняват неприятна миризма. Често забравяме за положителната роля на слюнката, която поддържа устата чиста и предпазва от лош дъх. Пушенето води до сухота в устата, което означава, че губите важен инструмент в борбата с лошия дъх и кариеса , в лицето на слюнката.

Кариеси
Както вече отбелязахме, пушачите страдат от повишено натрупване на плака и зъбен камък и често изпитват сухота в устата – водещи причини за развитието на кариеси. 

Пародонтални заболявания
Те представляват заболявания на венците в следствие от бактериална инфекция. В чести случаи пародонтита се проявява и чрез отдръпване на венците, отпускане тъканта на венеца и оголване корените на зъбите. Въпреки че ранните стадии на пародонтита могат да бъдат овладени, то продължителното пушене и употребата на тютюн може да доведе до влошаване на проблема.

Увреждане на костта
Ако пародонтита не се третира на време, инфекцията може да обхване и костта, което води до отслабване стабилността на зъбите. В най-тежките случаи може да се стигне до загуба на зъби и невъзможност за последващо протезиране.
По-бавен оздравителен процес
Пушенето на тютюн намалява кислорода в кръвния поток. Важно е да запомните, че кислородът е необходим за осъществяването на оздравителните процеси във вашето тяло. Когато страдате от заболявания на устната кухина или сте претърпели хирургични процедури като екстракции на зъби, поставяне на зъбни импланти или отстраняване на кисти, това означава, че при тютюнопушене ще ви е необходимо по-дълго време за възстановяване. Пушачите също така са изложени и на по-висок риск от инфекция.

Орален рак
Най-тежката форма на проблеми с устата, свързани с тютюнопушенето, е ракът на устната кухина и шансовете за появата му се увеличават, ако пушенето се комбинира с прекомерна употреба на алкохол. Ракът на устната кухина започва  много невидимо за простото око – възможно е да е лезия на меката тъкан, която не ви създава проблеми и не забелязвате в продължение на години. Затова препоръчваме чести, ежегодни профилактични прегледи. Колкото по-рано се открие ракът, толкова по-ефективно ще бъде лечението.

Решение
Зъболекарят може да състави план за лечение, за да помогне за смекчаване на проблемите, свързани с тютюнопушенето, но единственият начин те да изчезнат напълно е да спрете да пушите. Проблемите със зъбите са само една от многото части на тялото ви, които могат да бъдат засегнати от тютюнопушенето, а отказването от него ще ви осигури по-здравословен живот за години напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *