Ежедневно в клиника Dentaprime се срещаме с пациенти, които ни споделят за огромния им страх към зъболекарския стол и как са им били нужни години, за да се решат най-накрая да ни посетят. За съжаление единствената причина да дойдат при нас, в никакъв случай не е, че вече не се страхуват, напротив, просто положението е станало нетърпимото и нямат друг избор. Необходимо ли е обаче да стигате до подобна неприятна, а в много случаи болезнена и в пъти по-скъпа ситуация, за да се погрижите за себе си или има и друг вариант, в който може да се чувствате напълно спокойни по време на лечението? 

В клиника Dentaprime имаме решение и за най-обезпокоените ни пациенти! Нарича се седация.

Какво представлява седацията и от какъв специалист се извършва?

Седацията е анестезиологична процедура, при която в кръвообръщението на пациента се въвеждат седативни и успокоителни медикаменти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от специалист анестезиолог, с какъвто разполагаме в Дентална клиника Dentaprime.

Съществуват два вида седация – инхалационна и интравенозна. В нашата клиника извършваме само интравенозна седация, тъй като тя може много по – прецизно да бъде дозирана, а това свежда до минимум риска от нарушаване на функцията на дихателната и сърдечносъдовата системи. По време на седация, пациентът се намира в състояние на пълен покой към лек сън. След този вид анестезия, пациентът няма почти никакъв спомен за извършената процедура, а възстановяването е бързо. Сама по себе си, седацията не обезболява пациента, затова се комбинира с местна анестезия. По време на така наречения “медицински сън” у пациента се запазват всички жизнено важни рефлекси и функции на организма. Пациентът е сподобен да реагира на молбите на лекуващия Дентален лекар или Орален хирург и под ръководството на специалист анестезиолог лесно бива въведен в това състояние и също толкова лесно излиза от него.

Седацията е безопасен и безрисков метод на анестезия, само и единствено ако бъде прилаган от опитни и квалифицирани специалисти!
Как да се подготвите преди процедурата по седация?

От Вас се изисква единствено да спазвате указанията дадени Ви от нашите специалисти, които на място ще Ви разяснят всичко свързано със седацията. Преди планирането на процедурата специалист анестезиолог, кардиолог и вътрешни болести ще снемат подробна анамнеза за Вашето общо здравословно състояние, а след това ще преценят дали се нуждаете от допълнителни изследвания. Екипът ни от изключително опитни специалисти ще бъде до Вас по време на цялата манипулация и ще следи за абсолютно всичко, свързано с Вашето здравословно състояние.

Седацията не нарушава нормалния Ви ритъм на живот, но все пак в деня на процедурата е препоръчително да си вземете почивка и да ограничите шофирането и работата с машини, а след манипулацията Ви съветваме да увеличите приема на течности.

Съществуват ли противопоказания за прилагането на седация?

Както всяка процедура и седация има своите противопоказания. Седацията не е подходяща при пациенти с епилепсия, деца под 4 годишна възраст, бременни жени, пациенти след черепно-мозъчни травми, алергия към някой от използваните лекарства при подобен тип процедури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *