Усмивката е щастие, което ще откриете точно под носа си… И то всеки ден, във всеки един момент, стига да поискате. ТЯ е винаги там, до Вас. Използвайте я – носи повече ползи, отколкото си мислите. Ето и някои от тях…

 

Движейки мускулите на лицето в усмивка, те несъзнателно освобождават ендорфини. Ендорфините предизвикват положително чувство и повдигат настроението, така че, колкото и невероятно да звучи, дори и да не се чувстваме щастливи, тялото ни ще бъде подведено да мисли, че сме! Следователно, колкото повече се усмихваме и стимулираме мозъка да освободи този химикал, толкова по-щастливи се чувстваме. Друга основна функция на тези хормони е да намали възприятието на мозъка за болка. В този ред на мисли, смехът може да не излекува нараняване, но със сигурност може да помогне за временно облекчаване на болката.

 

Доказано е и, че смехът и усмивката насърчават отделянето и на серотонин, т.н. хормон на щастието. Подобно на ендорфините, серотонинът е невротрансмитер, който допринася за доброто настроение и благосъстояние на човек. Изпращащ съобщения между нервните клетки в мозъка, той влияе на психичното здраве и мозъчната функция, поради способността си да регулира настроението.

 

Според други проучвания, смехът, дори, е равностоен на хубаво бягане за здраве, направено в неподвижно състояние, влияещо добре на мускулатурата. Когато се смеем, заздравяваме мускулите на стомаха си, а самата усмивка задейства и отпуска над 80 мускула в тялото ни. Чрез смехa и дишането става по-дълбоко, в белите дробове навлиза повече въздух и съответно повече кислород достига до кръвта. Това, от своя страна, подобрява кръвообращението, ускорява потока в лимфната система, понижава нивата на кръвната захар, намалява нивата на стрес и подобрява съня. 

 

Също така смехът е в състояние да повиши нивото на антителата в организма, които се борят с инфекциите и подобряват функционирането на имунната система. А като допълнителен бонус  – мускулите, с които се усмихваме, стягат лицето, което прави човек да изглежда по-млад. 

 

Изследвания в областта на психологията показват и че усмивката ни прави по-симпатични за другите, поради което е по-вероятно някой да се обърне към нас, ако му се усмихнем. Това е така, защото хората са по-склонни да се ангажират с някого социално, ако изглежда приятелски настроен, достъпен и любезен.  В този ред на мисли, 70% от хората смятат, че усмихната жена без грим е по-привлекателна от жена без усмивка, която използва грим.

 

Освен това можем да кажем, че смехът насърчава и отслабването. Разбира се, докато се смеем, това няма да доведе до загуба на десет килограма, но със сигурност ще изразходим поне калориите за едно изядено блокче шоколад. Смята се, че 10-15 минути смях могат да изгорят до 50 калории.

 

И не на последно място, нашият мозък съдържа клетки, наречени огледални неврони, които ни помагат да разберем другите хора, като подсъзнателно имитираме техните действия. И така, ако се усмихваме на някого, това ще стимулира частта от мозъка му, която контролира движението на лицето, карайки и него да се усмихва. Така че, определено можем да кажем, че усмивките са заразни и това ги прави най-добрият начин да накараме хората около нас да се чувстват щастливи.

 

Разбира се, колкото по-здрава и бяла изглежда една усмивка, толкова повече внимание и възхищение създава у околните тя, което си е ще един допълнителен бонус. Защото нима има някой, който не обича да буди точно това у хората, с които общува? Здравата усмивка показва отношение към нас самите. И не само към външния ни вид, но и към здравето ни. Така че, нашият съвет е да носите своята усмивка с още повече самочувствие и увереност, знаейки за всички ползи, произлизащи от нея, заразявайки околните да правят същото! 

 

А ако нещо Ви притеснява в нея – вече знаете за нашата безплатна програма SMILE CHECK, за която може да се запишете в няколко лесни стъпки още сега  ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *