Зъбният емайл е най-твърдото вещество в тялото ни и със сигурност най-красивата част от зъбите ни. Но знаем ли достатъчно за него,какво го уврежда и какво го защитава?  

 

#1: Зъбният емайл е най-твърдото вещество в човешкото тяло: ФАКТ

Това изглежда е най-известният факт за зъбния емайл, тъй като според проучване на Дентакойн, 91% от всички анкетирани го потвърждават.
Зъбният емайл е 96% минерал, най-високият процент от всяка друга тъкан, което го прави изключително издръжлив (но не е невидим).

 

#2: Абразивната паста за зъби може да износи емайла: ФАКТ

Пастата за зъби обикновено е добър приятел на нашите зъби. Но винаги ли е така?
Правилният отговор се крие в един индикатор, наречен RDA – Относителна абразия на дентина.   
Той показва броя на абразивните частици във всяка паста за зъби. 
Пастите за зъби с много ниска и ниска абразивност имат RDA по-ниски от 70. Използването на тези с по-висока стойност на RDA заплашват да увредят емайла. 

 

 

#3: Зъбният емайл може да се регенерира сам: МИТ

Едно от широко разпространените погрешни схващания за зъбния емайл е, че той може да се регенерира сам. Това е съвсем разбираемо, тъй като в интернет има много статии и реклами, които силно популяризират методи и продукти за това.
Истината е, че зъбният емайл може да бъде защитен и ерозията може да бъде предотвратена с подходящи грижи. Въпреки това, веднъж загубен, естественият зъбен емайл не може да бъде възстановен някога. 

 

#4: Флуорът омекотява зъбния емайл: МИТ

Обичан или мразен, флуоридът оказва голямо влияние върху здравината на зъбния емайл, както и върху намаления риск от кариеси.
Флуоридът реминерализира и втвърдява емайла. А количеството му в паста за зъби с флуор или терапии е безвредно.

 

#5: Някои видове пасти за зъби могат да възстановят загубения зъбен емайл: МИТ

Не, магическа паста за зъби не съществува, но тези от тях, които са богати на флуорид, улавят важни минерали като калций и фосфати от слюнката и ги връщат обратно в зъба. Това помага за укрепване на емайла.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *