Почистването на зъбния камък е жизнено необходимо, за да си гарантирате здрава и красива усмивка за дълъг период от време. Процедурата има от една страна чисто естетическа функция – зъбите изглеждат по-блестящи, гладки и дори по-бели, а от друга страна е съществена част от поддържането на добра орална хигиена и профилактика на възникване на заболявания в устната кухина. От изключителна важност е да не се пренебрегва тази рутинна грижа за здравето, тъй като подценяването ѝ би могло да доведе до сериозни проблеми.

 

Какво представлява зъбният камък?

Зъбният камък е твърд налеп по повърхността на зъбите и на границата с венеца, който има по-малка твърдост в сравнение с тази на зъбния емайл. 

 

Как се образува зъбният камък?

Бактериите, които обитават устната кухина, се смесват с органични вещества и мъртви клетки от устната лигавица и образуват тъй наречената зъбна плака. Тя се появява 2-3 часа след измиване на зъбите и не може да се види с просто око. С течение на времето и при неправилно почистване, в плаката протичат процеси на калцификация и тя се превръща в зъбен камък. Най-интензивни са тези процеси около слюнчните жлези и по вътрешната повърхност на кътниците, където става най-голямото натрупване на зъбен камък.

 

Какви са факторите, предизвикващи появата на зъбен камък?

Има хора, които са по-предразположени към натрупване на зъбен камък. Но, освен индивидуалните особености и състава на слюнката, има и други фактори, наличието на които способства за по-бързата поява на зъбен камък. Един такъв фактор е начинът на подреждане на зъбната редица. Закривените зъби, както и недобре направените пломби, при които има неравности и ръбове, се почистват от плаката по-трудно, в резултат на което се натрупва и повече зъбен камък. Друг фактор, който спомага за бързо отлагане на големи количества зъбен камък е тютюнопушенето. При пушачите обикновено зъбният камък е по-твърд, по-здраво закрепен по повърхността на зъбите и около венците и е по-тъмен на цвят. Освен това, тютюнопушенето води и до образуване на петна върху зъбите, които не се отстраняват при процедурата по почистване на зъбен камък. Ето защо, при тях е препоръчително тази процедура да се придружава от т.нар. Air-Flow – полиране с въздушна струя под налягане, при което ефективно се премахват евентуални налепи и оцветявания.

 

До какво може да доведе зъбния камък?

Тъй като по същество зъбният камък представлява налепи по зъбите, които съдържат мъртви клетки, остатъци от храна и плака, при нередовното му почистване, той създава благоприятна среда за развитие на кариеси. Друга често срещана последица от непочистения зъбен камък е появата на неприятен дъх или вкус в устата. Ненавременното отстраняване на зъбния камък често води до проблеми с венците – кървене, зачервяване, оток и подуване на венечните пространства между зъбите (папилите). С времето, тези неразположения могат да прераснат в заболяване на венците, наречено гингивит. Това заболяване лесно би могло да бъде овладяно и излекувано, ако се вземат навременни мерки. Ако обаче такива не бъдат предприети, е възможно инфекцията да се разшири, от меката тъкан на венците да обхване и костта и да прерасне в пародонтит. Венците се отдръпват, образуват се джобове, оголват се корените на зъбите, те увеличават своята подвижност и има опасност да се стигне до загубата им.         

 

Как се отстранява зъбния камък?

 

Почистването на зъбния камък е възможно да се извърши само и единствено в стоматологичен кабинет. В клиники Дентапрайм Сити процедурата се извършва с помощта на SONICflex апарат, който посредством ултразвукови вибрации разрушава натрупания зъбен камък. Основното предимство на този метод пред остарелите вече ръчни скалери е, че се почиства добре и подвенечното пространство. Винаги след почистване, извършваме прецизно полиране със специални полир пасти, което възвръща естествения блясък на зъбите и възпрепятства лесното задържане на нова плака. Ако бъде проведена от специалист, процедурата е напълно безопасна и не съществува риск от увреждане на емайла.

 

Колко често е нужно да се почиства зъбният камък?

Както вече отбелязахме, скоростта на натрупване на зъбен камък е различна при всеки пациент. Като общо правило, стоматолозите ни препоръчват веднъж на всеки 6 месеца да се прави профилактичен стоматологичен преглед, придружен от почистване на зъбен камък. При пациенти с пародонтит или пародонтоза почистването трябва да се прави на по-кратки интервали, тъй като те са по-силно застрашени от развиване на инфекции.

 

Боли ли процедурата по почистване на зъбен камък?

По-голямата част от пациентите ни споделят, че процедурата е била напълно безболезнена за тях. В клиники Дентапрайм Сити зъбният камък се почиства посредством ултразвукова технология, която минимизира риска от възникване на болка. В някои случаи е възможно да се появи кървене, но това е признак за възпаление на венците в следствие на натрупаните по тях плака и зъбен камък. Напълно здравите венци не кървят по време на почистване на зъбен камък. Има вероятност да се усети лек дискомфорт по време на процедурата, който да продължи и в последващите 2-3 дни. В такива случаи, нашите стоматолози препоръчват редовното използване на вода за уста. При всички пациенти обаче, усещането след почистване на зъбен камък е на чистота и свежест в устата, като при някои дори има лек ефект на избелване. 

 

Наистина ли почистването на зъбен камък води до по-бързото му натрупване?

Широко разпространен е митът, че почистването на зъбен  камък води до по-бързото му натрупване след това. Нашите стоматолози категорично опровергават този мит. Даже напротив – вече натрупаният зъбен камък е много благоприятна основа за задържане на плака и бактерии за разлика от почистената и полирана зъбна повърхност.

 

Мога ли да почистя зъбния си камък у дома с подръчни средства?

В онлайн пространството циркулират многобройни “рецепти” за почистване на зъбен камък в домашни условия с помощта на разнообразни съставки като сода за хляб, кокосово масло, бирена мая, активен въглен, орехови черупки и много други. За съжаление, зъбният камък няма как да бъде почистен с никой от гореспоменатите методи. Единственото, което може да се постигне в домашна обстановка, е ефективното почистване на плаката с помощта на редовно и правилно използване на четка за зъби, конец и вода за уста. Домашните “рецепти” за почистване на зъбен камък не само, че не дават желания резултат, но са и потенциално опасни, тъй като част от тях са абразивни и могат да повредят или наранят емайла.

 

В клиники Дентапрайм Сити – Варна цената на процедурата по почистване на зъбен камък е само 139 лева. Можете да запазите своя час като ни се обадите на тел: 0899 481 111, пишете ни в месинджър от тук: http://m.me/Dentaprime.City или използвате формата по-долу. 

зъбен камък, почистване на зъбен камък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *