За успешно провеждане на процедура по поставяне на зъбни импланти са необходими прецизна диагностика и обстоен предварителен преглед, тъй като при всеки пациент са налице индивидуални особености, които трябва да бъдат съобразени при провеждане на лечението.

Зъботехник в дентална клиника Дентапрайм работи върху модел на зъбна конструкция

Зъботехник в дентална клиника Дентапрайм работи върху модел на зъбна конструкция

С напредване на възрастта трябва да се обърне особено внимание на определени фактори, за да се намери функционално решение, което е с висока естетична стойност. Необходимо е например да се постигне баланс между бялата и червена естетика, така че поставената конструкция да изглежда максимално естествено.

Преди да се пристъпи към денталната диагностика, следва да се изяснят общомедицински фактори. Определени нарушения в обмяната на веществата например могат да представляват риск за здравето, който трябва да бъде ограничен или изключен.

На първо място в денталната диагностика е функционалният анализ, който дава информация за зъбния статус към момента на прегледа. Неговата цел е да установи какви са били досегашните проблеми и какви промени е претърпяла челюстта с течение на времето. Това е от изключителна важност при пациенти, които вече са носили протези, тъй като тяхното наличие значително изменя ситуацията в устата.

При недостатъчна стабилност на протезата например може да се стигне до не съвсем оптимална позиция на едната челюст (на медицински език: оклузия) спрямо другата. Това от своя страна може да доведе до затруднения в храненето и дъвченето. Ако подобен дефект се запази по-продължително време, това може да предизвика промени в дъвкателната мускулатура или болки в ставите. Преди имплантация и напасване на новата протетична конструкция това, разбира се, трябва да бъде проверено и лекувано при необходимост.

Наред с познатите диагностични методи като триизмерния компютърен томограф лекуващият зъболекар трябва да обърне внимание и на т.нар. „червена естетика“. При нея се проверява състоянието на венците – дали е налице отдръпване и какво е положението им върху костта.
С годините линията на усмивката се променя. Ако в млада възраст по-голяма част от венците на горните зъби е видима, то през следващите години усмивката „слиза“ малко надолу. За да може планираната конструкция да изглежда възможно по-естествено и да съответства в максимална степен на индивидуалните анатомични особености, този фактор трябва да бъде съобразен и да бъде отбелязан в плана.

Разбира се, не на последно място идва и въпросът за цвета на конструкцията, който трябва да кореспондира с цвета на останалите зъби и същевременно да изглежда съвсем естествено (специализирана статия от Петер Майер). Тези фактори трябва да бъдат уточнени с пациента, преди той да получи нова искряща усмивка.

Необходимо е бялата и червената естетика да се допълват оптимално и да бъдат в идеално съотношение. А то от своя страна е различно при различните възрастови групи.

Много са факторите, които следва да се имат предвид, за да бъде резултатът оптимален както от естетична, така и от функционална гледна точка и същевременно да бъде съобразен с възрастта на пациента. Към това спадат оптималната позиция на зъбните импланти, правилното съотношение между бялата и червена естетика и перфектната стабилност на протезната конструкция.

В клиника Дентапрайм всеки етап от лечението се изпълнява с изключителна прецизност от медицинските специалисти, а пациентът бива информиран за всяка следваща стъпка. Предимство в тази връзка представлява фактът, че специалистите по дентална медицина, имплантология и зъботехника работят под един покрив, като тяхна основна цел е откриването и реализирането на перфектното решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *