Много често се препоръчва поставянето на зъбни импланти, когато се налага изработка на зъбна конструкция. Защо това е така? Какви са предимствата на имплантите? И възможно ли е да се поставят при всички видове зъбни конструкции?

Модел с импланти и зъбна конструкция

Модел с импланти и зъбна конструкция

Като цяло имплантът е заместител на естествения корен от изкуствен материал. По правило той се изработва от титан, който е особено подходящ за поставяне в човешкото тяло поради високата си биосъвместимост. Принципно един имплант се състои от две части – винт, който се завива в костта и абатмънт, който носи протетичната конструкция и се предлага в различни варианти.
Съществуват и еднокомпонентни зъбни импланти, както и импланти от белия на цвят материал циркониев диоксид.

Имплантите предлагат много добра възможност за заместване на липсващи зъби. И при това е без значение, дали се касае за замяна на единичен зъб или на няколко едновременно.

Голямото предимство при заместване на единични зъби всъщност се крие в това, че не се налага обработка на зъбите в съседство. Принципно на мястото на един липсващ зъб се поставя мост, като за целта се налага изпиляване на двата съседни зъба, които изпълняват функцията на носители на конструкцията, т.е. те трябва да бъдат изпилени дотолкова, че върху тях да може да бъде закрепен мостът.

По този начин зъбът впрочем се поврежда, неподлежащият на възстановяване зъбен емайл бива отнет, след което се поставя протетична конструкция. Вследствие на това, освен че липсва един зъб, още два стават по-податливи на кариес и подобни заболявания.

При импланта тази стъпка отпада. Двата съседни зъба остават непокътнати, протетична конструкция се поставя само на мястото на липсващия зъб. Естественият зъбен корен бива заместен от имплант, върху който се поставя корона.

Ако са засегнати повече зъби или дори цяла челюст, зъбните импланти отново предлагат редица предимства. Като цяло човешкият организъм функционира според мотото „Използвай или се отърви от него!“. Това важи и за челюстната кост, ако не бъде натоварвана.
При нормални обстоятелства върху челюстта се упражнява налягане в процеса на дъвчене и така по един или друг начин челюстта бива натоварвана. При липса на такова натоварване това се регистрира от организма и започва разграждане на тъканта.

Ако една обеззъбена челюст бъде протезирана с тотална протеза, дъвкателното налягане няма да се разпределя върху челюстта по обичайния начин и ще започне разграждане на челюстната кост. Пациентът ще забележи това едва когато протезата започне да се клати и да пада и отново се наложи напасването й при зъболекар.

При зъбните импланти ситуацията е по-различна: те са разположени в костта и разпределят налягането върху челюстта по същия начин, както естествените корени. За организма това е сигнал, че тъканта се използва както по-рано и не трябва да бъде разграждана.
Имплантите представляват оптимална основа за протезиране: поставянето им не вреди на здравите зъби, а челюстната кост запазва функциите и целостта си.

Интересувате се от лечение със зъбни импланти? Свържете се с екипа на дентална клиника Дентапрайм на тел: 0899 481 111, където ще откриете под един покрив специалисти по имплантология, дентална медицина и зъботехника.

дентална грижа, дентална клиника варна, дентално здраве, зъболекар варна, импланти варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *