Фасетите са изключително фини циркониеви пластинки, които се разполагат върху зъбната повърхност.

Знаете ли какво представляват фасетите и как те могат да направят усмивката Ви ослепителна? Ще дадем отговор на тези въпроси, като Ви разкажем вълнуващата история на наша пациентка.

Фасетa

М.К. е отчаяна. Откакто се помни, тя има малко разстояние между предните два зъба. Струва й се, че през последните години се е увеличило, въпреки че всеки й казва, че това не е вярно.

Всеки път, когато се погледне в огледалото, тя бързо отклонява поглед от образа си в него. Вече не се чувства привлекателна, непрекъснато изпитва страх от евентуални подигравки. Когато е с приятели, се опитва да се усмихва възможно по-малко, за да не вижда никой дефекта.

Доверява се единствено на най-добрата си приятелка. Заедно те посещават зъболекар, който я съветва да постави фасети на зъбите си. Самият той признава, че не работи в тази област и я насочва към свой колега.

Отново вкъщи, тя включва компютъра и започва да събира информация, тъй като в началото не може да си представи как тези миниатюрни циркониеви пластинки ще помогнат за разрешаване на проблема ѝ. Но намира впечатляващи снимки, показващи възможностите на фасетите. В някои случаи те служат за избелване на зъбите, в други коригират оптично зъба. М.К. продължава търсенето и накрая открива статия, която я трогва. Млада жена разказва за това, как на всяка цена има желание да се освободи от диастемата, която има. И успява благодарение поставянето на фасети.

М.К. решава незабавно да се обърне към специалист в тази област. По-нататъшно търсене в интернет я отвежда в нашата клиника.

Циркониеви фасети

Циркониеви фасети

„Отначало бях скептично настроена”, признава М.К. впоследствие. „Но още при първия разговор по телефона с обслужващия център почувствах някакво специално отношение.”
След още два разговора тя се отправя към клиника Дентапрайм Сити. Там тя получава обстойна консултация. Д-р Божинкова, стоматолог в Дентапрайм Сити – Виста Парк, я запознава с цялостното протичане на процедурата, с материалите, които се използват, и отговаря на възникналите от нейна страна въпроси.

„Индивидуалният подход към пациентите е изключително важен”, споделя д-р Божинкова. „Всеки пациент е различен, поставя различни въпроси и има различна представа. Необходимо е заедно да изясним какви са неговите желания и какво на практика може да бъде осъществено.”

На следващия ден започва подготовката по поставяне на фасетите. Отстранен е съвсем тънък пласт от емайла на зъба, за да се гарантира по-голяма стабилност на един по-късен етап от лечението и за да не изглежда нанесеният след това циркониев пласт неестествено тъмен. Следва изготвяне на отпечатък, който се предава в зъботехническата лаборатория и служи като модел за изготвяне на фасетите. 

Прилагайки изключителна точност в ръчната изработка на фасетите, зъботехниците ги напасват по форма и цвят, за да отговорят максимално на индивидуалните особености на пациента.

“За изработката на фасетите е необходимо време”, обяснява д-р Божинкова.

М.К. обаче е в клиниката още след седмица. След препарация на зъбите вече могат да бъдат поставени и фасетите. С помощта на специално лепило зъболекарят прикрепя тънките пластинки към зъба, докато установи, че е постигната перфектната им позиция.

Още с първия поглед в огледалото М.К. вече се усмихва без притеснение.

„Бях наистина много изненадана от този невероятен резултат”, грее тя. „Най-накрая отново се чувствам комфортно. А най-хубавото е, че не усещам присъствието на фасетите. Освен това изглеждат страхотно!”

В клиника Дентапрайм заедно работят зъботехници и зъболекари, чиято основна цел е да реализират в максимална степен желанията на пациента. Какъвто е случаят с М.К., която отново се усмихва без притеснение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *