5 причини в полза на имплантатите

 

Когато зъбите са толкова силно разрушени, че са загубили вече опора в костта или падат, се налага бързо да се вземе решение за вида на конструкцията, която да бъде поставена. На кое протетично решение да се спрем – мост, тотална протеза или конструкция върху имплантати?
Обобщихме за Вас 5 причини, които говорят в полза на имплантатите независимо, дали липсват един или повече зъби:

 

1. Здраве

Имплантатите представляват изкуствени зъбни корени. Те служат не само като основа за зъбната конструкция, но предлагат и редица други предимства. Те буквално заместват липсващия зъбен корен, като поемат неговата функция, интегрират се в костта и поддържат дъвкателния апарат.
Поради това, че се срастват с костта имплантатите предлагат едно незаменимо предимство: те ограничават, съответно предотвратяват атрофията на костта, която неминуемо настъпва след загубата на зъб. Това се дължи на факта, че изкуственият зъбен корен натоварва костта и по този начин спомага за поддържане на нормалната дъвкателна функция. Казано с други думи, при наличие на изкуствен зъбен корен челюстта „разбира”, че на мястото на липсващия зъб продължава да е необходима кост с оглед оптимално осигуряване на дъвкателната и говорната функция.
Ако липсват само отделни зъби, лечението с имплантати е много по-щадящо, тъй като не се налага изпиляване на съседните зъби. Ако не се използват имплантати, лекарят ще трябва да прибегне до конвенционалния метод на протезиране, а именно поставяне на мост, при което е необходимо значително редуциране на зъбната субстанция на съседните зъби. При прилагане на лечение с имплантати се поставя само корона, която заедно с имплантата служи като заместител на естествения зъб.

 

2. Естетика

Сполучливата зъбна конструкция трябва да се вписва по такъв начин в зъбната редица, че да не се забелязва, че става въпрос за изкуствени зъби. В това отношение имплантатите представляват по-добрият вариант, тъй като шийката на имплантата, върху която се поставя протетичната конструкция, почти не се вижда. Във фронталната част на съзъбието имплантологът дори може да постави бели имплантати от цирконий, за да не прозира абсолютно никаква сивкава следа на границата между венеца и зъбната конструкция. Друго предимство е фактът, че при поставянето на имплантати се елиминира възможността от атрофия на костта. При мостовите конструкции напр. може да се появи неестетично разстояние между венеца и моста, тъй като костта се смалява и отдръпва от стоящата добре преди време конструкция. С имплантати това не се случва, тъй като конструкцията е фиксирана директно към изкуствения зъбен корен и е поставена в оптимална позиция.

 

3. Функционалност

Захапване, сдъвкване, говорене – не само зъбите, но и челюстта играе важна роля за поддържане фунционалността на целия дъвкателен апарат.
Както захапването, така и дъвкателната и говорната функция са до известна степен затруднени при използване на тотална протеза. Особено в случаите, когато е налице атрофия на костта и протезата, чието задържане е възможно посредством вакуум ефекта между пластмасата на конструкцията и лигавицата, вече няма същата опора, както в началото. Може да се случи протезата да се мести и по този начин да възпрепятства нормалното захапване.
При имплантатите конструкцията е в стабилна позиция, така че захапването на ябълка или пържола не е проблем.
Същото важи и за говорната функция. Артикулирането е трудно, когато протетичната конструкция се отдели от небцето. С имплантати такава опасност не съществува и произношението е ясно и разбираемо.

 

4. Издържливост

Като цяло животът на имплантатите е неограничен, но зависи от много фактори като брой, разпределение на натоварването и орална хигиена. Дългогодишни проучвания показват, че имплантатите се отличават с висок процент на успеваемост. След 10-годишен период между 90 и 95% от имплантатите все още са неповредени. В клиника Дентапрайм от откриването досега процентът на успеваемост е още по-висок: цели 98%.
За сравнение: процентът на успеваемост на един конвенционален мост след 10 години е под 80%, а на единична корона – между 70 и 75%.
Поради факта, че при поставяне на единичен имплантат не се нарушава целостта на съседните зъби, имплантатното лечение спомага и за това да не се редуцира допълнително броят на зъбите, тъй като изпилени веднъж, зъбите стават много по-податливи на кариес.

 

5. Психичен аспект

Най-вече от пациенти, носещи тотални протези, получаваме информация, че не се чувстват добре с поставената им конструкция. Те имат усещането, че не захапват и дъвчат както трябва. Страхуват се от изпадане на протезата по време на смях или говорене. При някои дори се стига до избягване на социални контакти, за да не се чувстват неудобно.
С протетичните конструкции върху имплантати тези усещания и проблеми отпадат. Конструкцията е здраво фиксирана към челюстта и не пада. Отговаря оптимално на индивидуалните анатомични особености, а при перфектна изработка пасва идеално и на структурата на лицето. Така се променя цялостното усещане за живота и отпадат опасенията за изпадане на конструкцията, докато човек се смее!

В клиника Дентапрайм под един покрив работят имплантолози, зъботехници и лекари, за да Ви осигурят оптимален резултат от провежданото зъболечение и да Ви подарят една искряща усмивка.
Имате въпроси? Желаете да научите повече за имплантатите или за предстоящото Ви зъболечение? Свържете се с нас на тел: 0899 481 111 и ние ще Ви окажем съдействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *