Зъбните бижута или т. нар. камъчета на зъбите се поставят за привличане на допълнително внимание към усмивката, придавайки й допълнителни блясък, красота и индивидуалност.  Има и случаи обаче, в които зъбното украшение се използва и за прикриване на даден недостатък, като например наличието на пломба, поставена на видимо място или пигментно петно на емайла.

Знаете ли, че всъщност бижуто за зъб има своя дългогодишна история?
Колкото и да не ви се вярва,  зъбните украшения имат свята далечна история. Открити фосилизирани останки на около 2500 години показват, че древните южноамерикански култури са поставяли бижута и върху своите зъби. В изследвани черепи на благородници са открити инкрустирани изключително прецизно рубини и сапфири. Разбира се, пикът на употребата на зъбни бижута е след 90-те години на 20-ти век, голямо влияние, за което, оказва рап културата. Но докато през тези години подобен род татоси и пиърсинги биват поставяни по-скоро в знак на бунтарство, то в наши дни зъбните бижута се превръщат все повече в символ на естетика и внимание към детайла.

Как в Дентапрайм CITY поставяме зъбното бижу?
Процедурата по поставяне на зъбно бижу е напълно безболезнена и отнема само 20 минути. Извършва се от стоматолог и не съществува никакъв риск от увреждане на зъбния емайл. Важно е да отбележим, обаче, че бижута могат да се поставят само върху естествени зъби. В случай, че имате коронки, мостове или фасети, зъбното бижу няма как да се залепи върху изкуствената повърхност. Препоръчваме преди поставяне на бижу, да се проведе процедура по почистване на зъбен камък като пакетната цена на двете процедури в нашите клиники е 169 лева. За максимален ефект и блясък, предлагаме и пакет с професионално избелване на зъбите. Цената за избелване и поставяне на зъбно бижу е 259 лева, а пакетът от трите процедури – почистване на зъбен камък, избелване и поставяне на бижу е 299 лева.

Какво зъбно бижу да изберем?
В кабинетите на Дентапрайм Сити поставяме само висококачествени кристали на световноизвестния немски производител Ivoclar Vivadent. Бижутата на Ivoclar Vivadent  са полублагородни украшения, които се отличават от всички останали със своите инкорпорирани множество призматични кристали, които отразяват падащата върху зъба светлина максимално силно, блестят ярко и в същото време стоят изключително елегантно върху усмивката. Допълвайки своята визия с подобен аксесоар, гарантирано няма да останете незабелязани. 
Как се усеща кристалчето в устата?
Кристалите на Ivoclar Vivadent, с които работим в Дентапрайм Сити са изключително деликатна изработка със стандартни размери от 0.4 – 0,9 мм в дебелина и 1,8-3,00 мм в ширина и дори първоначално да усещате денталния орнамент като чуждо тяло, това усещане изчезва до няколко часа след поставянето му.

На кои зъби се поставя зъбното бижу?
Най-често зъбните украшения се поставят на предните зъби, втори латерални резци и на кучешките зъби. Тези места препоръчват и зъболекарите.

Колко време може да стои зъбното украшения върху усмивката?
Истината е, че издръжливостта на бижуто е много индивидуална и зависи от множество фактори. Най-общо казано това зависи от вашето лично желание, тъй като бижуто може да бъде премахнато по всяко време. Обикновено периодът варира от 6 месеца до няколко години и зависи от това колко умора ще се натрупа на адхезивния материал, зависи от вредни навици, хранителни режими, парафункции, бруксизъм, орално-хигиенни навици и др.

Как протича свалянето на зъбното бижу?
Зъбното бижу на Ivoclar Vivadent  може да бъде премахнато много бързо и лесно от наш зъболекар. Свалянето, както и поставянето му са абсолютно безболезнени и не причиняват никакъв дискомфорт от страна на пациента.

Може ли зъбното бижу да падне само?
Да, това е възможно, но в изключително редки случаи, обикновено при дъвчене. Ако това се случи и камъчето бъде погълнато е добре да знаете, че това не крие никакви рискове за вашето здраве. Бижутата на Ivoclar Vivadent са изработени от инертни материали, които не се усвояват от стомашно-чревния тракт и излизат от тялото ни по естествен път.

Пречи ли зъбното бижу на стоматологични манипулации?
Не, по никакъв начин зъбните украшения не пречат за бъдещи зъболекарски интервенции или за провеждането на профилактични грижи като почистване на зъбен камък, например, така че ще може да продължите да поддържате своята безупречна орална хигиена, както досега.

Ако имаш допълнителни въпроси, запиши си час за консултация при нас и ние с радост ще отговорим на тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *