Знаете ли, че състоянието на венците ви може да каже много за вашето орално здраве? Венците ви зачервени ли са? Кървят ли лесно, когато си миете зъбите?

Ако сте отговорили с „да“ на тези въпроси, може да имате заболяване на венците.

Гингивитът и други видове заболявания могат да увредят венците и да направят зъбите ви по-уязвими към кариеси. Искаме да ви помогнем да имате красива, здрава усмивка, така че ето няколко неща, които трябва да знаете за превенцията и лечението на заболявания на венците.

 

Какво е заболяване на венците?

Болестта на венците е събирателен термин, който всъщност представлява две различни състояния. Леката форма на заболяване на венците е широко известна като гингивит, а по-тежката форма се нарича пародонтит. И двете заболявания имат общ причинител – бактериите. Колкото и често да си миете зъбите, устата ви е пълна с малки бактерии. Те се смесват със слюнката и други частици в устата, за да образуват плака – лепкав филм, който покрива зъбите ви.

Колкото повече плака и зъбен камък имате по зъбите си, толкова по-вероятно е да развиете гингивит или пародонтит. При гингивита венците ви са зачервени и подути и кървят лесно. Обикновено може да се елиминира с добра хигиена, като ежедневно почистване с четка, използване на конец за зъби и вода за уста. Но ако гингивитът не се лекува, той може да доведе до пародонтит.

Ако имате пародонтит, най-вероятно ще забележите, че венците ви се отдръпват от зъбите. Когато това се случи, между венците и зъбите ви се образуват малки джобове. Тези джобове оставят място за събиране на храна и плака и създават добра среда за развитие на инфекция. Ако пародонтитът не се лекува, той нанася огромни щети на венците, челюстната кост и другите тъкани, които поддържат зъбите ви и води до сериозни проблеми със здравето на устната кухина.

 

Симптоми на заболяване на венците

Проявяването на симптоми на заболяване на венците отнема доста време. Това означава, че може орално ви здраве да е застрашено, а вие дори да не знаете за това.

Ето някои от симптомите, които може да забележите, ако имате заболяване на венците:

  • Зачервени, подути или болезнени венци
  • Кървене на венците, когато миете с четка, конец или ядете твърди храни
  • Отдръпване на венците
  • Подвижност и преместване на зъбите
  • Признаци на инфекция, като гной между зъбите и венците
  • Рани в устата
  • Лош дъх, който не изчезва след четкане, почистване с конец или вода за уста
  • Разхлабени или зле прилягащи протези

 

Как да предотвратим заболяванията на венците?

Преглеждайте се редовно

Редовните прегледи са важни, независимо на колко години сте. Но с напредване на възрастта, заболяванията на венците стават все по-чести, така че прегледите са от съществено значение. Планирайте редовни срещи с нашия висококвалифициран екип в Дентапрайм Сити, минимум веднъж на всеки шест месеца. Нашият екип ще почисти натрупалия се зъбен камък и ще провери за признаци на заболяване на венците.

Не пушете

Пушачите са два пъти по-склонни да развият заболяване на венците в сравнение с непушачите. Пушенето отслабва имунната ви система, което затруднява борбата с инфекцията във венците. Ако имате заболяване на венците, пушенето намалява способността на тялото ви да лекува възпалените ви, подути венци.

Грижете се за зъбите си

Ако искате да предотвратите заболяване на венците или да забавите неговото прогресиране, имате нужда от здравословни навици. Мийте зъбите си в продължение на две минути поне два пъти всеки ден – сутрин и вечер.  Друга част от ежедневната грижа за устата е вашата диета. Яжте здравословни храни с ниско съдържание на захар и преработени въглехидрати.

 

Безкомпромисната грижа в домашни условия е основен фактор за предотвратяване на заболявания на венците. Миенето на зъбите по два пъти на ден, както и използването на конец за зъби и вода за уста всеки ден са абсолютно задължителни. Важно е и какви продукти за домашна орална хигиена използвате. В това отношение, ние ще ви улесним, тъй като нашите стоматолози винаги правят детайлна консултация и препоръчват на всеки пациент най-подходящото за неговия индивидуален случай.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *