Днес, броени дни преди едновременно най-страшния и най-сладкия празник – Halloween, сме ви подготвили поредното интересно четиво по любима наша тема, а именно захарта и влиянието й върху зъбите ни. И тъй като, за жалост, най-потърпевши от нея са децата, сме включили и ценни съвети как да се справим с тяхното желание за сладко, замествайки го с други полезни навици.
Но нека първо разгледаме какво представлява захарта и по какъв начин влияе на нашето орално здраве.
Говорейки за захар, имаме предвид бялата такава, а именно захароза. Захарозата е дизахарид, съставен от глюкоза и фруктоза. Това е захарта, съдържаща се в захарната тръстика и захарното цвекло. Захарозата е най-разпространената хранителна захар. Консумацията ѝ във всички страни е изключително висока, тъй като е евтина, лесно се произвежда и има високо калорийно съдържание. Съществуват категорични доказателства, че количеството и честотата на консумираните храни, съдържащи захароза, са главна причина за развитието на кариеси, тъй като консумацията й покачва киселинността в устата ни до 200 пъти. Ето защо захарозата е определена и като „криминална захар“ – метаболизира се от кариесогенните микроорганизми до киселини. От нея се синтезират и екстра- и интрацелуларните полизахариди, играещи основна роля в зараждането, увеличението и самоподдържането на зъбната плака.
Децата ни и захарта
Известно е, че децата са най-големите любители на сладкото, било то шоколади, бонбони или сладоледи. Независимо от формата или съдържанието на сладкото изкушение, при често консумиране, то би могло да увреди емайла на детските зъби, водейки до образуването на кариеси, както и куп други заболявания, като диабет и наднормено тегло. Най-опасни за оралното здраве са лепкавите храни (дъвчащи се бонбони, например), създаващи истински райски хабитат за бактериите по зъбите и съответно, до постепенно нарастващ кариес.
И въпреки всички негативни последствия, до които води консумацията на сладко, малчуганите трудно биха преустановили сами прекомерната му консумация. Важно е да вмъкнем, че препоръчителното количество за прием на добавена захар при децата на възраст от 2 години и повече е до 25 грама (6 чаени лъжици) дневно, като тези под 2-годишна възраст не бива да ядат каквато и да е добавена захар (рафинирана захар, мед, както и различни видове сиропи, които не съставляват природния състав на храните).

От какво се поражда желанието за захар у нас и при децата?
Смята се, че организмът ни е пригоден към храни, богати на енергия, които са сладки на вкус. Причината се крие във вродено вкусово качество у хората, дължащо се на майчиното мляко. Това качество е най-силно изразено в ранна детска възраст, докато малчуганите растат, като е установено, че всяко второ дете може да консумира до пет пъти повече захари от възрастните. Освен това, е доказано, че приемът на каквито и да е сладки изделия увеличава удоволствието, спомага за притъпяване на физическата болка и дори до убиване на лошия вкус в устата.
Освен вече изброените биологични причини, причиняващи трудно преодолимия копнеж за захар, съществуват и такива, които влияят най-вече върху детската психика, а именно рекламите, както и интернет публикациите. В днешно време почти всяко дете има достъп до телевизия и интернет. Именно там, то често се сблъсква с изкушаващи снимки на вкусно изглеждащи пакетирани сладки храни, които устремено го принуждават да притича към родителите си, с едно единствено желание – а именно да му бъдат предоставени на момента. В такива ситуации възрастните сме поставени в трудна ситуация, в която често не знаем как да подходим.
Как да се справим с желанието за сладко?
На първо място трябва да се научим да “чуваме” тялото си. Изпитваме ли наистина физически глад? Ако единственото нещо, което ни звучи добре в момента са сладки, солени или мазни храни – най-вероятно изпитваме психическа необходимост от храна, а не глад. Много често непреодолимия апетит за “успокоителна” храна всъщност е апетит за емоционален комфорт. Може би тялото ни казва, че сме под стрес, че сме самотни, притеснени или, че ни е скучно. Това са състояния, които е по-добре да “лекуваме” с разходка, среща с приятел или гореща вана, а не с храна. В допълнение към това, пълноценния сън, балансираната диета, включваща достатъчно протеини, плодове и зеленчуци и добрата хидратация също биха дали мигновен ефект.
Добър начин ли е обаче да откажем на детето си всички сладки изкушения, забранявайки му да припарва до тях? Отговорът е НЕ. Често целейки да помогнем – вредим, стигайки до нежелан ефект, който води дори до пристрастеност.
Това, което бихме могли да направим на първо място, е да не търсим вина за желанието за сладкиши у малчуганите, нито в себе си, а да го приемем като част от тяхното израстване. След това е необходимо да подходим със стратегия, като тук е важно да уточним, че всяко дете е различно и именно поради тази причина е възможно даден подход да работи при едно, но не и при друго.
Поставяйки граници, без напълно да се забранява консумацията на захар
Необходимо е децата да се научат да се наслаждават на сладките изделия, без да се обсебват от тях, прекалявайки с консумацията им. Важна е ролята на родителите и на това по какъв начин изграждат у най-малките навици, благодарение на които, те да създадат балансирана диета, включваща храни богати на полезни вещества. По този начин малчуганите ще се чувстват по-здрави и щастливи.
Би било добре ако можем да дадем свобода на фантазията, използвайки различни техники, като например употребата на сладко само през уикендите, наблягайки на по-здравословни алтернативи по време на делничните дни. Друг подходящ начин да се минимизира приема на захар е като позволим на децата да похапват нещо сладко само два или три пъти в седмицата, давайки им възможност сами да решат какво да бъде то. По този начин в тях се създава впечатление, че те са тези, които имат контрол върху своето хранене, а не родителите.
В Дания, например, съществува интересна традиция, която включва консумирането на бонбони само в петък, позната още като fredagsslik или петъчни бонбони. Именно тогава на малчуганите им е позволена на похапват от любимите си бонбони.
Давайки добър пример
Известно е, че мъниците се стараят да подражават на по-големите, като постоянно гледат и следят техните действия. По този начин, ако възрастните наблягат повече, именно на здравословното и балансирано хранене, изключвайки сладкото, дори не напълно, от своята диета, децата биха обърнали внимание на това поведение, правейки същото.
В този ред на мисли, вместо шкафове, пълни с всякакви вредни сладкиши, у дома е добре да поставим на достъпни за детето места – плодове и зеленчуци, както и други храни, богати на хранителни вещества, като мляко, ядки, варива и т.н. Същото важи и за напитките, съдържащи захар – нека няма място за тях в нашия дом.


Променяйки концепцията за захар
Идеята за сладко или десерти не е задължително да се изразява единствено в захарни “бомби”, а би могла да се замести просто с купа от любими сезонни плодове или бисквитка с фъстъчено масло и овесени ядки, съдържащи двойно по-малко захар от десерти, като например торти и пакетирани сладки храни. Налични са различни рецепти за направата на вкусни и здравословни алтернативи, отнемащи малко време и същевременно отлично биха могли да задоволят копнежа у детето за сладко. На пазара, лесно могат да бъдат открити алтернативи на рафинираната захар. Такива добри заместители са например натурален пчелен мед, кленов сироп, сироп от агаве, стевия, както и много други. Фурмите също са един добър вариант за подслаждане на редица вкусни десерти.
Разговаряйки с децата за техните избори, свързани с храната
От значение е да водим дискусии с децата си, свързани с полезните качества на консумираните храни, като например: “Ядейки ядки и свежи плодове, ще си набавиш необходимите за организма витамини.” По този начин у тях създаваме усещане за необходимост от консумирането на плодове и зеленчуци, както и разнообразни храни, богати на витамини и минерали.
Алтернативен вариант за постигане на подобен резултат е чрез водене на разговори, този път свързани с вредните съставки на редица сладки изкушения, така любими на всяко едно дете. А именно, когато подрастващият силно желае, например бонбони, да му се обясни, че вместо това може да похапне някакъв плод, понеже бонбоните са вредни и могат да навредят на зъбите и здравето му като цяло.
Важно е да подхождаме със смиреност, когато става въпрос за сладко. Вместо да реагираме остро, щом видим детето да се тъпче с купчина бонбони, например, е правилно със спокоен тон да му обясним, че има по-подходящи варианти, които също ще задоволят желанието му.
Изключвайки “ако” от разговорите с децата
Доста познат на родителите начин за справяне с желанието за сладко на децата е чрез “подкупване”. Например: “Ако си послушен и си подредиш стаята, ще ти купя сладолед.” Други пък използват сладкишите като награда. По този начин обаче у детето се увеличава желанието за захар. Подобно на това е, когато възрастните предлагат сладка награда при условие, че детето си изяде зеленчуците. Така му втълпяваме, че зеленчуците трябва да бъдат избягвани и че не са толкова важни, колкото сладкишите.
Обобщение.
Ключово е като родители да се доверяваме на своите инстинкти, правейки това, което смятаме за най-добро, както за своите деца, така и за цялото семейство. Захарта, използвана в умерени количества, както и съчетана с балансирано хранене, не представлява опасност за зъбното здраве на малчуганите. Налични са най-различни креативни техники и начини, с които е възможно да повлияем върху детското желание за хапване на разнообразни сладки изделия. Важно е всеки родител да избере именно този метод, който смята за най-подходящ за своето дете. От значение е да се подходи внимателно и смирено, с цел да се предпази психиката на най-малките от негативно влияние, което би довело до нежелани последствия в бъдеще. Изграждайки здравословни навици помагаме за по-нататъшното развитие на децата, гарантирайки им дълъг и щастлив живот, както и здрави зъбки.
И не на последно място, изключително важно е децата, също така да бъдат научени да си мият зъбите след всяко похапване на сладко. Така се изгражда добър хигиенен навик, чрез който със сигурност появата на кариеси би била редуцирана.
И все пак, колкото и грижи да полагаме за предпазване, в някои случаи кариеси възникват въпреки всичко. Ето защо е добре да посещаваме своя стоматолог редовно, за да се уверим, че консумацията на любимите сладкиши не се е отразила върху здравето на зъбите ни. Нека не забравяме, че колкото по-рано се открие кариесът, толкова по-бързо, лесно и безболезнено се лекува!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *