Каква е истината за пломбите от амалгама и няколко причини, поради които е необходимо да бъдат заменени.

Амалгамените (сребърни) пломби някога са били най-често използвания материал за зъбна обтурация. Амалгамата е най-евтиният, но и най-зле изглеждащият материал, съставен най-често от сребърни, цинкови, калаени и други стружки, смесени с живак. За щастие, този вид пломба вече е заменена с много по-качествени, както от съставна, така и от естетична гледна точка и се използва от все по-малко зъболекари. 

Но ако случайно сте от хората, които носят като наследство в устата си амалгамена пломба и се чудите дали е нужно, същата да бъде заменена, ще ви запознаем по-обстойно с нея, за да направите сами своя информиран избор.
1. Съдържа живак

Първата и най-важна причина, поради която е добре да помислите за подмяна на своята амалгамена пломба е нейната способност да отделя живак. Да, този вид пломба съдържа живак, който се отделя непрекъснато под формата на пари и така, същият, попада в кръвния поток. Щом се абсорбира, живакът се натрупва в тялото, което потенциално може да доведе до сериозни здравословни проблеми с неврологичната, сърдечно-съдовата, стомашно-чревната и дихателна системи, а също така може да причини и необратими вреди на мозъка.

2. Влияе се от температурни промени

Освен неблагоприятните ефекти върху здравето заради своя състав, амалгамените пломби са нестабилни и на температурни промени. Направени от метал, те имат способността да се разширяват, когато са изложени на горещи температури и да се свиват при студено. Това означава, че по време на консумация на топли храни и напитки, тези обтурации се разширяват, при студени се свиват, в следствие на което могат да напукат зъба, върху който са поставени.

3. Неприятен външен вид

Поради цвета на метала, амалгамените обтурации се забелязват лесно докато се усмихвате или говорите, което за голяма част от хората представлява проблем в свободата им на изразяване и влияе на тяхното самочувствие.

В заключение, замяната на пломби от амалгама с естетични такива може да осигурни нe само по-здравословен начин на живот, но и младежки облик и самочувствие.

Задължително е да се подменят всички амалгамени пломби, които имат следните индикации:
– Микро процеп
– Наличен вторичен кариес
– Пломба, която задържа храна, плака или затруднява почистването на зъбите
– Голяма пломба, която може да доведе до фрактура на зъба
В дентални клиники Дентапрайм Сити, можем да премахнем вашите амалгамени пломби по безопасен и ефективен начин затова не се колебайте да се свържете с нас, за да запишете своя час за консултация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *