Диабетът е сериозно хронично заболяване с мащабите на световна епидемия. Истината е, че с него живеят над 360 милиона души като черната статистика гласи, че на всеки 10 секунди от диабет се разболяват двама души, а един човек умира. 7 милиона души се разболяват от диабет годишно, а 70 000 от тях са деца. СЗО прогрозира, че до 2030 г. броят на пациентите, страдащи от диабет, ще надхвърли 500 милиона души. Стряскащата статистика у нас отчита около половин милион пациенти, болни от диабет, но по-стряскащото е, че 40% от тях дори не знаят, че страдат от тежкото заболяване. 

Причини и симптоми

Сред основните първопричини за отключването на захарен диабет медицината сочи наднорменото тегло, наследствеността и нездравословният начин на живот. Неправилното хранене, намалената физическа активност, токсините и ежедневният стрес също са сред ключовите фактори, предпоставящи появата на диабета.

Сред първите симптоми, които трябва да ви сигнализират за нуждата от преглед при специалист, са непрекъснатата жажда, отслабването, честото уриниране, силният глад, честите инфекции в устата, кожата и др. Коварното при диабет тип 2 обаче е, че липсват признаци и най-често се открива при провеждане на изследвания по друг повод.

Какво влияние оказва диабетът върху устната ни кухина?

При хората, страдащи от диабет ключът към доброто здравословно състояние, включително и състоянието на зъбите е контролът на нивата на кръвната захар. Колкото по-високи са нивата на глюкоза в кръвта, толкова по-висок е и рискът и от дентални проблеми. Причината е, че при диабет се увреждат левкоцитите и те не гарантират пълноценна защита срещу вредни микроорганизми, за живота, на които, устната кухина е идеална среда.  
Голяма част от диагностицираните с диабет се оплакват от намалено отделяне на слюнка и усещане за сухота в устата. Състоянието е известно като ксеростомия. Дължи се на факта, че при диабет са нарушени нормалните функции на слюнката. И тъй като тя има защитна функция за зъбите с нейното отмиващо и бактерицидно действие, нейното намалено количество води до повишен риск от образуване на зъбен кариес, афти и ранички по устната лигавица. Други често срещани стоматологични проблеми при диабетиците са пародонталните заболявания. Най-лошото е, че съществува двустранна взаимовръзка между диабета и пародонтита. От една страна диабетът може да доведе до пародонтит, а от друга страна пародонтитът, като всяка друга инфекция, може да повиши нивото на кръвната захар. За жалост, често пъти, не навременното лечение на пародонтита води до разклащане и загуба на зъбите, както и намаляване на нивото на прилежащата им кост.
Специално внимание при увреждане на зъбите при диабет изискват протезите. Основният проблем идва от факта, че обикновено протезите се правят с помощта на различни сплави, а за някои хора металите са силни дразнители и нерядко провокират алергия. При диабетиците подобни рискове са още по-големи. Ето защо е разумно първоначално да се ползват подвижни варианти, в които са включени съставки, спиращи разпространението на инфекции. Това най-често са конструкции от хипоалергични материали, които могат да се ползват дори и в случаи на некомпенсиран диабет и загуба на зъби. Така се възстановяват захапката и естетичният вид на човека. Неудобство на подвижните протези е, че могат да бъдат здраво прикрепени само с помощта на специални кремове. За предпочитане са фиксираните протези, при които много добре се разпределя дъвкателният товар. Но, за да се поставят, е необходимо наличието на здрави венци и неразхлабени корени. За щастие съвременното развитие на медицината вече позволяват диабетът да не бъде противопоказание за имплантиране на зъби. Приема се, че при хора с добре компенсирано заболяване, с гликиран хемоглобин по-нисък от 8%, процесът на имплантиране е толкова успешен, колкото при всички останали. Въпреки това периодът за врастване на протезата в костта може двойно да се удължи. (Нормално при здрав човек процесът на възприемане на импланта от костната тъкан отнема около 3-4 месеца за долната челюст и 4-6 месеца за горната.)


Как може да се предпазите от увреждане на зъбите и венците, ако страдате от диабет?
Старайте се да поддържате нивата на кръвната захар в норма
Редовно изследвайте нивата на глюкозата в кръвта и следвайте инструкциите на лекуващия ви лекар, за да контролирате заболяването си и да не позволявате то да влияе негативно на общото ви здравословно състояние.
Мийте два пъти дневно зъбите си
Мийте зъбите си сутрин и вечер, за да премахнете плаката и хранителните остатъци, които могат да се натрупат по тяхната повърхност. Така ще намалите риска от увреждане на емайла и поява на кариеси.
Използвайте конец за зъби
Поне веднъж дневно почиствайте пространството между зъбите с конец. Ако не знаете как се прави може да помолите вашият стоматолог да ви научи как да го правите.
Следете за ранни увреждания на венците
Ако забележите, че венците ви са зачервени или кървят по-често от обикновено информирайте стоматолога, който ви наблюдава.
Откажете цигарите
Тютюнопушенето допълнително увеличава риска от усложнения в резултат на диабет, затова и пациентите се съветват да откажат цигарите още, когато заболяването се диагностицира.
Витамини С и D, магнезий и калций 
За ограничаване на пародонтозата се препоръчват витамин С и магнезий, които помагат на организма да се справя с възпаления. Добри източници на витамин С са цитрусовите плодове, червените чушки, броколите. Големи количества магнезий се съдържа в пълнозърнести храни, спанака и ядките. Разумно е да укрепите зъбите си с приемане на калций и витамин D. Добри източници на калций са млечните продукти, а витамин D се съдържа в яйцата и морските дарове. Може да опитате и с редовен прием на билкови чайове (шипки, черна боровинка, хибискус), които са богати на витамин С, стягат венците и имат противомикробен ефект.
Спазвайте стриктно хранителния си режим 
Разбира се, задължително условие, за да имате здрава и красива усмивка, е да спазвате определената си диета. Хубавата и здравословна храна, лишена от киселини и захари, спомага за по-лесното и бързо постигане на блестяща усмивка. Очаквано, това е в сила, без значение дали имате диабет или не.

 

 

Редовно посещавайте стоматолог
Поне два пъти годишно трябва да минавате профилактични прегледи, при които денталният лекар може да оцени състоянието на зъбите ви и дали е нужно лечение на възникнал проблем. Задължително го уведомете, че страдате от диабет, за да знае за какви евентуални усложнения да следи по-стриктно.

П.П. Надяваме се с тази статия да сме успели да провокираме поне един човек да си направи нужните профилактични изследвания за диабет или друг, вече диагностициран с това заболяване, да посети своевременно своя стоматолог. И не забравяйте – липсата на време не е оправдание – нашите кабинети работят 7 дни в седмицата от 10:00 до 19:00ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *