Здравословното хранене е цел на много от нас, но има редица храни, които, макар и полезни за организма, са изненадващо вредни за зъбите. Днес д-р Христов споделя с Вас част от тях заедно с някои полезни съвети за намаляване на вредите, които нанасят.

Портокали и грейпфрути
Предполага се, че цитрусите са едни от най-здравословните плодове – те са пълни с витамин С и са чудесна пълноценна закуска. От друга страна, обаче съдържат в себе си и голямо количество киселини, които водят до деминерализация на емайла. Същото важи и за лимоните и лаймовете (още повече, когато към тях е добавена захар – за направата на лимонада, например). Д-р Христов съветва да сведете до минимум прекия и дълготраен контакт на цитрусовите плодове със зъбите си. Яжте портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове пестеливо, а ако сте любител на добавянето на лимон към напитките, опитайте се да използвате сламка възможно най-често.

Бадеми (и други твърди ядки)
Бадемите са пълни с витамин Е и здравословни мазнини, които са полезни за тялото, но не толкова за зъбите. Бадемите могат да бъдат трудни за дъвчене, тъй като се чупят или раздробяват в устата (нещо, което може да доведе до пукнатини или счупване на зъбите). Дъвчете много внимателно и се опитайте да не упражнявате прекалено голям натиск, похапвайки цели ядки. Ако можете, изберете вместо тях натрошени бадеми (значително по-щадящи за зъбите ви). В допълнение много от предлаганите на пазара ядки са осолени и прекомерното количество сол оказва също отрицателен ефект върху здравето.
Плодови сокове
Плодовите сокове са още един изненадващо висок източник на киселинност, която е вредна за зъбите. Освен това, те обикновено се произвеждат от концентрирани плодове и са с много високо съдържание на захар (в много от тях, всъщност, има и допълнителна добавена захар). Д-р Христов съветва да ограничите приема на плодови сокове, а когато все пак консумирате такива, то използвайте сламка. Добре е след това да пиете и малко вода, за да избегнете продължителното излагане на зъбите на захари и киселини. Можете и да измиете зъбите си след сока, но не забравяйте да изчакате половин час, защото в противен случай може да нанесете още по-големи щети, като изтъркване на емайла, повлиян от киселините.

Сушени плодове
Сушените плодове могат да бъдат чудесно междинно хранене, но също така са идеална среда за развитие на кариеси. От изсушените плодове е отстранена водата, което превръща захарта в тяхна основна съставка, която се задържа между зъбите и по повърхността им. Добра идея е да отпивате глътки вода между похапването им и да почиствате добре зъбите си с четка и конец за зъби поне двадесет минути след като сте приключили.

Фъстъчено масло
Много от нас са попадали в неприятната ситуация, в която фъстъченото масло е залепнало по повърхността на устата. Именно поради тази лепкава причина фъстъченото масло е толкова опасно за здравето на зъбите ви (и увеличава шансовете ви да развиете кариес). Опитайте се да купувате марки фъстъчено масло без добавена захар. В противен случай, дръжте със себе си конци за зъби и отделяйте време да почиствате зъбите си след консумацията му.
Пуканки
Много зъболекари смятат, че пуканките са враг на зъбите! Люспите на зърната могат лесно да се забият под венците и да предизвикат неприятно усещане, понякога дори за дълго време. “Не малко пъти пациенти идват при мен с болезнени подути венци, само за да се изненадат, когато с конец извадим парченца пуканки.” , споделя д-р Христов. Освен това съществува не малка възможност да отхапете неизпукано зърно, с което да счупите зъб или пломба.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *