В никакъв случай кариесът, а възпалението на венците е основната причина за загубата на зъби. Ако не бъде предприето зъболечение, микроорганизмите, намиращи се в бактериалната зъбна плака, и причинените от тях имунни реакции на организма засягат опорните кости и зъбозадържащите структури. Зъбите губят своята опора и падат.

Една трета от хората над 60-годишна възраст развиват силно изразен пародонтит, което крие опасност от пълна загуба на зъбите в устната кухина. Това обаче не е непременно неизбежна съдба. В днешно време всеки може да запази зъбите си до пределна старост.

Голяма част от нашите пациенти твърдят, че почистват зъбите си два пъти дневно, но очевидно при много от тях това е недостатъчно. За по-голяма сигурност и с цел  ограничаване нивото на бактериите в зъбната кухина следвайте долупосочените инструкции.

 1.  Мийте зъбите поне два пъти дневно и най-вече преди лягане. По време на сън слюнчените жлези отделят минимално количество слюнка, което ограничава техните дезинфекционни свойства. Не приемайте никаква храна след измиване на зъбите преди лягане. 

Използвайте ежедневно конец за зъби, а при по-големи разстояния между зъбите – интрадентална четка. За най-правилния начин на почистване на зъбите с четка и конец инфомация може да получите от асистента на лекуващия Ви зъболекар.

 2.  Сутрин и вечер изплаквайте устната кухина с вода за уста. Tя  ограничава разпространението на бактериалната плака.
Не пренебрегвайте използването на четка за почистване на езика. До 60% от бактериите в устната кухина са разположени именно върху езика

 3.  Редовно посещавайте лекуващия Ви зъболекар за контролен преглед и почиствайте веднъж на 6 месеца зъбния камък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *