Какво е кореново лечение?

Кореновото лечение се използва за възстановяване и спасяване на зъб, който е силно развален или инфектиран. Нервът и пулпата на зъба могат да бъдат раздразнени, възпалени и инфектирани поради дълбок кариес; многократни стоматологични процедури върху зъб; или големи пломби, пукнатина или стружка в зъба. Това може да се случи и поради травма на лицето.

По време на процедурата , нервът и пулпата на зъба се отстраняват и вътрешността се почиства и запечатва. Без лечение тъканта около зъба ще се зарази и може да се образува абсцес.

Нервът на зъба не е от жизненоважно значение за здравето и функцията на зъба. Единствената му функция е сензорна – да дава усещане за топло или студено. Липсата на нерв няма да повлияе на зъбите ви.

 

 

Защо пулпата на зъба трябва да бъде премахната?

Когато нервната тъкан или пулпата на зъба е повредена, тя се разпада и бактериите започват да се размножават в пулпната камера.

Бактериите и други разложени остатъци могат да причинят инфекция или абсцесиран зъб. Абсцесът е пълен с гной джоб, който се образува в края на корените на зъба. Инфекцията в кореновия канал на зъба може също да причини:

 •   Подуване, което може да се разпространи в други области на лицето, шията или главата
 •   Загуба на кост около върха на корена

 

 

Какви са признаците, че е необходимо кореново лечение?

Ако имате нужда от кореново лечение, може да забележите следните признаци:

 •   Чувствителност на зъбите, която се задържа, особено към топлина или студ
 •   Остра болка при дъвчене или ухапване
 •   Счупени или напукани зъби
 •   Подути или болезнени венци
 •   Дълбок кариес или потъмнели венци

 

 

Как протича кореновото лечение?

Вероятността за успеваемост на процедурата е висока само в случай, че целият канал е почистен и запълнен до върха. Дължината на канала се установява чрез специален уред, наречен апекс-локатор, който измерва електричното съпротивление, намаляващо към върха на корена. Запълването се контролира с рентгенова снимка. Лекарите в Dentaprime City обръщат внимание не само на основните канали, но и на техните малки разклонения, тъй като в тях също могат да се развият бактерии.

В случаите, в които е било приложено кореново лечение на конкретния зъб, но отново има инфекция около корена на зъба, се прилага кореново релечение/ пролекуване. Това налага отстраняване на стария пълнеж, трепанация и третиране с медикаменти, промивки и запълване с нов пълнеж.

 

 

Превенция

Тъй като някои от причините нервът на зъба и неговата пулпа да се възпалят и заразят се дължат на дълбок кариес или големи пломби, има стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете кореново лечение:

 •   Четкайте поне два пъти на ден.
 •   Почиствайте с конец поне веднъж на ден.
 •   Носете предпазител за уста, за да избегнете наранявания при спортуване.
 •   Посещавайте редовно вашия зъболекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *