Пародонтална терапия

10.00 лв. (15 лв.)

Какво представлява пародонтитът?


Пародонтитът, познат още като пародонтоза, е второто най-разпространено заболяване на устната кухина след кариеса. Около 50% от хората над 30-годишна възраст страдат от пародонтит. Той представлява заболяване, предизвикано от натрупването на бактерии, причиняващи възпаление на венците и костната материя. В случай, че не се лекува правилно, пародонтитът обикновено води до загуба на зъби. Нещо повече, нелекуваният пародонтит е основната причина за загуба на зъби при възрастните, а тежкият пародонтит може да доведе и до сериозни последици за здравето като повишаване на нивото на кръвната захар, инсулт и инфакт.

 

Какви са симптомите на пародонтит?


Пародонтитът обикновено е предшестван от друго заболяване на венците, наречено гингивит. Ако имате подути и зачервени венци, които често кървят при миене на зъбите или хранене, вероятно имате гингивит. Не се притеснявайте, това състояние е напълно обратимо. Ако обаче остане нелекувано, вероятността да прерастне в пародонтит е огромна. Това означава, че бактериите засягат и костта, получава се отдръпване на венеца и се образуват джобове.

 

Какви са основните симптоми на пародонтита:

  • Подвижност на зъбите
  • Промяна в разположението на зъбите
  • Поява на пародонтални джобове - празни пространства между венеца и зъба
  • Лош дъх
  • Възпалени, подути и лесно кървящи при допир венци

 

Лекува ли се пародонтитът?


Широко разпространено е схващането, че пародонтитът не може да бъде излекуван и че, хората, които страдат от това заболяване със сигурност ще загубят зъбите си. Истината е, че ако пародонтитът е прогресирал и се е стигнало до стопяване на кост, то това състояние в действителност е необратимо. Но, ако се предприемат мерки и се назначи подходящото лечение, е напълно възможно да се стопира развитието на заболяването и да се предотврати загубата на зъби.

 

 

Как протича пародонталното лечение в Дентапрайм Сити?


Първата стъпка от пародонталното лечение в Дентапрайм Сити винаги е преглед от стоматолог. Тъй като заболяването засяга тъкани, разположени в дълбочина, задължително условие за точна диагностика и назначаване на правилно лечение е панорамната рентгенова снимка. Нужно е да предоставите такава на лекуващия си лекар при прегледа.

 

Следващият етап винаги е почистване на зъбния камък с ултразвук. След почистването на зъбния камък, се назначава следващо посещение след период от 6-7 дни. Този период е нужен, за да може венците напълно да са се успокоили след почистването. Прави се измерване на пародонталните джобове със специална сонда и показанията се попълват в създадената за целта пародонтална карта на пациента.

 

Следващият етап, който може да се планира и за същото посещение, включва почистване с кюрети и обработка на джобовете с дентален лазер. По време на обратоването с кюрети (или още кюретаж) механично се премахва натрупаната бактериална плака от пародонталните джобове и от кореновата повърхност на зъбите. След ръчното почистване се прилага и дентален лазер за пълно стерилизиране на джобовете и тотално елиминиране на всички патогенни микроорганизми. Лазерът служи и за дезинфекция, както и за по-бързо възстановяване на третираните тъкани. Нещо повече, след прилагане на дентален лазер върху обработените повърхности по-трудно се заселват микроби.

 

С това пародонталната терапия обаче далеч не приключва. За да се постигне желания дълготраен резултат, са нужни още две посещения след определен период, назначен от лекуващия стоматолог спрямо индивидуалния случай. Обикновено посещенията се планират през интервал от 7-10 дни, като на тях се прави отново третиране с дентален лазер.


Колко струва пародонталното лечение в Дентапрайм Сити?

 

Цените на процедурите, включени в пародонталното лечение в Дентапрайм Сити са следните:

  • Първоначален преглед от стоматолог: 20 лв.
  • Почистване на зъбен камък: 139 лв.
  • Кюретаж и/или дентален лазер - 10 лв. на зъб

 

Профилактика след пародонтално лечение

 

След края на пародонталната терапия се изчаква два до три месеца, в които венците да се възстановят напълно и се планира отново преглед при стоматолог. Прави се повторно измерване на пародонталните джобове, за да се види как е повлияла терапията и да се назначи следваща такава при нужда.

 

Трябва да знаете, че в борбата срещу пародонтита, няма нищо по-важно от профилактиката. Следвайте стриктно указанията на Вашия стоматолог относно това на какъв период да правите профилактични прегледи и почистване на зъбен камък. Имайте предвид, че при хора с пародонтит, почистването на зъбен камък е ключово и е нужно да се прави много често (обикновено веднъж на 3 месеца).

 

Безкомпромисната грижа в домашни условия също е основен фактор в успешното овладяване на пародонтита. Миенето на зъбите по два пъти на ден, както и използването на конец за зъби и вода за уста всеки ден са абсолютно задължителни. Важно е и какви продукти за домашна орална хигиена използвате. В това отношение, ние ще ви улесним, тъй като нашите стоматолози винаги правят детайлна консултация и препоръчват на всеки пациент най-подходящото за неговия индивидуален случай.