Ваденето на зъб е една от най-неприятните асоциации, с които повечето хора свързват стоматологията. В Дентапрайм Сити се борим до последно да спасим всеки зъб, но понякога ваденето му или т.нар. екстракция е просто неизбежно. Добрата новина е, че спазвайки определени препоръки преди и след процедурата, ваденето на зъб няма да се превърне в травматично преживяване, а дискомфортът ще премине възможно най-бързо.

 

Кога се налага един зъб да бъде изваден? Екстракцията на зъб се налага, когато всички варианти за излекуването му са напълно изчерпани. Причините за това могат да са много и различни, но сред най-честите е продължителното отлагане и ненавременното лекуване на дълбоки кариеси и пулпити. Към изваждане на зъба се преминава, когато той е изцяло разрушен и не може да бъде възстановен протетично (с коронка например). Сред останалите най-чести причини, водещи до екстракция са: дълбоко фрактуриран под венеца зъб, липса на резултат от проведено лечение, тежка пародонтоза, грануломи, кисти  и др. В определени случаи при мъдреци също се налага да се пристъпи към екстракция, за да се предотвратят бъдещи усложнения. 

Най – общо, ваденето на зъби при възрастни може да се групира по следния начин:
– С ортодонтски цели
– При зъби, които не се повлияват от консервативно лечение
– При счупвания и фрактури

Клиничният случай на всеки пациент е строго индивидуален, като за да се вземе решение за екстракция (вадене) трябва да бъде направена рентгенография, която да покаже състоянието на самия зъб и корените му. Снимката помага и за вземането на решение по какъв точно начин да се отстрани проблемния зъб. Каквото и да покаже рентгенографията, за пациента, стоящ на зъболекарския стол, ситуацията в повечето случаи протича без болка заради поставената упойка и съвременния начин на работа на стоматолозите. Понякога се налага оперативна намеса (заради твърде пострадал, ретиниран зъб или пък заради криви корени).

 

Какво трябва да знаем преди екстракция на зъб? Няма спор, че самата мисъл за предстоящо вадене на зъб е достатъчно неприятна сама по себе си. Не забравяйте обаче, че при липса на възможност за лечение, екстракцията е единственият начин да се предотвратят по-сериозни усложнения. Сред тях са развитието на инфекция, бактериално огнище, а понякога дори и сепсис. По време на прегледа ви в Дентапрайм Сити ще ви информираме за всичко, свързано с предстоящата процедура – как ще протече тя, защо се налага и т.н.  Не се притеснявайте да задавате въпроси за всичко, което ви интересува преди екстракцията на зъб. Колкото по-добре информирани сте, толкова по-добре ще бъдете подготвени и ще си спестите голяма част от страха и притеснението.

 

Какво трябва да очаквате по време на процедурата?

1. Процедурата по екстракция започва с поставянето на анестезия, за да се обезболи работното поле. След като лекуващият лекар се увери, че няма болка, се пристъпва към същинската екстракция.

2. Първо се луксира (разклаща) зъбът, а след това се екстрахира (изважда). Раната се почиства и стоматологът проверява за останали фрагменти от зъба и ако работното поле е напълно чисто, раната се зашива (когато това е необходимо).

3. Екстракцията е съпътствана от кървене, но това е естествен и нормален процес, който не бива да ви притеснява. мястото се тампонира с марля, която впоследствие се премахва. Марлята се поставя на мястото на извадения зъб, за да помогне за спиране на кървенето на зъба. Тя се маха след около 4 минути, като зъболекарят проверява дали кървенето от празната алвеола е спряло. На нейно място се поставя втора, която трябва да стои още около 20 до 30 минути, за да се гарантира съсирването. Идеята е образуваният съсирек от кръв да играе ролята на „пълнеж“ на мястото на извадения зъб. На по-късен етап съсирената кръв ще се превърне в съединителна тъкан, която след около шест месеца се замества от костна тъкан.

 

Какво трябва и какво не трябва да правите до една седмица след отстраняване на зъб или няколко зъба?

1. Първото нещо, което ви съветваме да направите непосредстено щом се приберете у дома е да поставите леден компрес от страната на извадения зъб, за да намалите отока от операцията. Подуването няма да се появи веднага, то ще достигне своя максимум на втория или третия ден. Така че, за да се сведе то  до минимум се прилагат ледени компреси, като поставянето им е най-ефективно в първите часове след екстракция.

2. Разбира се, нормално е да усетите болка след отшумяването на ефекта на упойката. В този случай тя може да бъде третирана с обезболяващи. Спазвайте препоръчаната от вашия стоматолог дозировка и не използвайте такава, които съдържат аспирин, тъй като той разрежда кръвта и това може да провокира кървене. Ако болката и кървенето обаче продължават повече от два дни след екстракцията, незабавно се свържете с вашия стоматолог.
3. Не приемайте храна 2 часа след процедурата, а в следващите 5 дни не приемайте алкохол, както и топли/горещи храни и напитки. Избягвайте твърди или лесно разпадащи се храни като ядки, семена и т.н.,тъй като те може да наранят проблемното място или да останат там заседнали, което, на свой ред, повишава риска от възникване на инфекция. Казано с други думи – заложете на зеленчуковите супи (за предпочитане пасирани), варени зеленчуци, меки сирена, сладолед и т.н. След няколко дни вече може да разнообразите с меко месо и мек хляб.
4. По време на целия оздравителен процес трябва да поддържате изключително висока орална хигиена, а зъбите трябва да се мият поне по два пъти на ден. В първите дни след изваждането на зъб, образувалият се на неговото място съсирек е доста крехка „запушалка“, която може да падне при претоварване на мястото. Затова препоръчваме мястото (включително околните 1-2 зъба) да не се търка с четка за зъби непосредствено след екстракцията. Жабуренето с вода за устa е забранено поради същата причина. Ако в раната попадне храна, не се опитвайте да я премахнете с клечка за зъби, просто изплакнете с хладка вода.
5. След втория ден от изваждането на зъба може да започнете да изплаквате с отвара от лайка. За целта в 1 л. вода, поставете две лъжици цвят от лайка и варете за 5 минути. Свалете течността от огъня, прецедете и охладете.В една чаена чаша се поставя по една чаена лъжичка сода бикарбонат, разбърква се до разтваряне и се жабури. Лайката има противовъзпалителен ефект и помага за бързото заздравяване. Така в рамките на около седмица до към 10 дни мястото трябва да е заздравяло достатъчно и да можете да се храните по-спокойно, вече с един зъб по-малко.
6. Не пушете тютюневи изделия (дори електронна цигара, наргиле, лула и др.) най-малко 7 дни след процедурата. Вдишването на пушек създава налягане в устната кухина и по този начин никотинът минава директно в кръвта, посредством раната, а това неминуемо забавя оздравителния процес.
7. Избягвайте всякакъв вид физически натоварвания и резки движения в рамките на една седмица, тъй като това повишава кръвното налягане и е възможно да провокирате кръвоизлив или отваряне на раната.

Колко време отнема пълното възстановяване след екстракция на зъб?
Ако имате добро общо здравословно състояние и следвате стриктно инструкциите на своя зъболекар, раната ще се възстанови след 7-10 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *