Ще боли ли?“ е въпросът, който вълнува една част от нас, когато седнем на зъболекарския стол, а за останалата – същото това “вълнение” започва още при записването на часа за преглед.  Да, да… Сетихте ли се? Премина ли през цялото ви тяло онова неприятно чувство, породено от страха за онази неочаквана болка, която е така пронизваща, че имате чувството, че няма да я издържите и секунда повече. Е, в днешната статия ще ви запознаем с вариантите на решение на този проблем, а именно – анестезията или така наречената упойка.

Думата “анестезия” по своята същност произхожда от латински „anaesthesia“ и значи безчувственост към болка. Днес терминът е широко приложим в стоматология, хирургия и като цяло медицина. Той е съвкупност от действия за обезболяване в медицинската практика. Благодарение на него се извършват болезнени оперативни, диагностични, стоматологични манипулации и процедури.

Анестезията се дели най-общо на:

 1. Обща анестезия – прилагат се анестетици, с които се потискат усещанията на централната нервна система. Това става с пълно приспиване на пациента.
 2. Локална – тя се прилага в различни части на тялото. Това я прави много използвана в денталната медицина.

  Упойката е един от съвременните способи за улеснение работата на денталните специалисти и осигуряване на максимален комфорт на пациента. Голяма част от пациентите желаят поставяне на упойка независимо от типа процедура, която следва да им се приложи, без дори да знаят, дали на практика ще ги боли. Има пациенти, които предпочитат първо да опитат дали може лечението да протече без упойка и ако преценят, че болката е твърде силна за тях, за да я изтърпят, искат анестезия в хода на работата. Все още съществуват и пациенти, които смятат, че упойките са вредни и упорито отказват да им бъде поставена упойка, освен ако не е крайно наложително. Така или иначе, финалното решение за това дали и каква упойка да бъде приложена на пациента, следва да бъде взето от лекуващия стоматолог. Затова нека разгледаме видовете анестезии, които могат да бъдат използвани, с техните плюсове и минуси.

 

Видове упойка

Анестезиите спрямо методът на поставяне се делят на контактна, терминална, проводна (периферна и централна) и интралигаментарна. Разбира се, има и други, но ние ще разгледаме тези, които са най – често използвани в денталната практика.

Контактна анестезия
Контактната анестезия или така нареченото “напръскване” има за цел да обезболи само терминалните нервни окончания, които са с експозиция на повърхностния слой на лигавицата. Обикновено се поставя преди терминална или проводна анестезия, с цел намаляване на усещането от убождането на иглата и при екстракцията на млечни зъби. Повечето локални анестетици имат краткотрайно действие, вариращо от  5 до 15-20 минути. Локалните обезболяващи средства идват в най-разнообразни форми: спрей, гел, крем.

Терминална анестезия
При терминалната анестезия обезболяващият разтвор се инфилтрира инжекционно в конкретната област на крайните нервни окончания. Тя е една от най – често използваните упойки в практиката.  Използва се в инжекционна форма и действието и продължава от 30 – 40мин до повече от час.

Проводна анестезия

Периферна проводна анестезия (на долна челюст ) е този вид упойка, от която пациентът “губи усещане за половината си лице”, езикът изтръпва, говоренето е затруднено и изражението ви се променя в рамките на 3 – 4 часа. Тук много пациенти си мислят, че ефектът е резултат от количеството анестетик, който е приложен. Но всъщност истината се крие в мястото на поставянето му, а не в дозата, тъй като се инфилтрира в тази част от нерва, която е отговорна за обезболяването на по-голям обем от тъкани.

Интралигаментарна анестезия

Интралигаментарната анестезия е сравнително нов метод Използват се много тънки и малки игли, които се поставят в пространството между зъба и венеца и много бавно се въвежда разтвор, който обезболява само съответния зъб и меката тъкан около него. Този вид упойка почти не се усеща и тръгвайки си от кабинета няма да изпитвате почти никакъв дискомфорт. Разбира се, и тя има своите минуси. Като страничен ефект след преминаването й може да се появи лека болка в дадения зъб при натиск или поява на малка раничка на венеца, където е била поставена. За щастие това усещане преминава без трайни последици до няколко дни.

Дотук все хубава и “безболезнена” информация, но всеки един пациент е редно да бъде информиран и затова, че различните видове упойки крият своите рискове, и те трябва да бъдат разгледани. 

Страничните ефекти на стоматологичната анестезия зависят от вида на използваната упойка. Общата анестезия има повече рискове, свързани с нейната употреба, отколкото локалната анестезия или седация. Реакциите също варират в зависимост от отделните фактори. 

 • гадене или повръщане
 • главоболие
 • изпотяване или треперене
 • халюцинации, делириум или объркване
 • неясна реч
 • сухота в устата или възпалено гърло
 • болка в мястото на инжектиране
 • виене на свят
 • умора
 • скованост

 

Локалните анестезии най-често причиняват възбуденост, тревожност,главоболие,сухота в устата,алергична реакция. Проявата на тези странични ефекти изисква различна степен на грижи за пациента за подобряване на състоянието му. Медиците регистрират, че децата и хората от трета възраст са най-рисковите групи относно изявата на странични ефекти при анестезия.

Поява на хематом на мястото на инжектиране. На въпросното място се появяват отоци и интензивна болка. 
Парестезия – пациентът остава с ниска чувствителност в областта, където е извършена анестезията дори и след края на нейното действие. През повечето време чувствителността се нормализира за седмици.
Тризм (заключване) – временно ограничение на движението на долната челюст, така че пациентът да не може да отвори достатъчно уста.
Хематом на бузата – кръвен съсирек се образува поради увреждане на тъканите, през които преминава иглата, като е по-често при пациенти с проблеми с коагулацията и анестезия на страничните зъби. След няколко часа се появява подута област на бузата, която след време може да изглежда като голяма синина.
Важно е също да знаете, че ако приемате лекарства за болка като опиоиди или габапентин или тревожни лекарства като бензодиазепини,както и такива за кръвосъсирване в т.ч. и аспирин трябва да уведомите вашия зъболекар или хирург, за да може съответно да коригира упойката ви.
Алергиите към местните анестетици, използвани в днешно време са изключително редки.Някои хора са алергични към консерванти в местни анестетици. В по-честите случаи обаче, хората се оплакват от неща като сърцебиене, треперене, изпотяване или прималяване, които не са симптоми на истинска алергия. Местните анестетици (Caines) е добре да се тестват предварително,ако пациента съобщи за наличие на някакви алергии. Ако се окаже, че наистина сте алергични, алергологът може да избере кои от анестетици могат да се толерират в конкретния случай. Ако пък сте загрижени за предозиране с местна упойка, стоматологът може да се приложи местна упойка на интервали. Това води до по-ниска концентрация на локален анестетик в кръвта в сравнение локалната приложена по едно и също време.
Не за подценяване е и риска за хората, страдащи от високо кръвно налягане. В този ред на мисли, упойките се делят и на още два вида – съдържащи и несъдържащи коригиращо вещество, като най-често коригиращото вещество е адреналин. Неговата роля е да свива кръвоносните съдове покрай зъба и така упойката навлиза по-бавно в кръвта.. Анестетичният ефект има по-голяма сила и трайност, защото концентрацията му по-голяма. Но адреналинът крие риск за хората страдащи от повишено кръвното налягане. Затова той се прилага в концентрация 1 към 100 000, адреналин към останалите части на упойката и съответно анастезия с упойки от коригиращо вещество, не се поставят на хора с високо кръвно.

Каквато и анестезия обаче да изберете заедно с вашия стоматолог може д абъдете спокойни – той ще ви зададе поредица от въпроси преди да я извърши. В този момент е задължително отговорите ви да да са максимално честни и възможно най-подробни. Помнете най-важното – вашият стоматолог със сигурност знае какво прави, така че бъдете спокойни, доверете му се и всичко ще бъде наред.

Ако имате още въпроси относно денталната анестезия, които ви вълнуват и бихте желали да обсъдите с нашия екип от дентални специалисти, не се колебайте да се свържете с нас.

Коментари:
admin_dc
Здравейте, Златка,Съветът ни е да се консултирате с друг стоматолог за второ мнение. Ако решите да запишете час при някой от нашите специалисти, може да го направите с един клик от тук: https://form.jotform.com/212722509722048
Златка
Здравейте!След дентална анестезия на пети зъб, долен, поради поставен имплант, но получена инфекция?!, вече трета седмица нямам чувствителност. Изтръпнало е мястото около брадичката и долната устна.Не знам каква упойка ми беше поставена, но изпитах въпреки това болка при поставяне на дрена.Притеснена съм, въпреки че стоматолога ме успокои.Моля Ви дайте ми някакво обяснение!Благодаря!
Защо?
Така или иначе, финалното решение за това дали и каква упойка да бъде приложена на пациента, следва да бъде взето от лекуващия стоматолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *