Поддържането на оптимална устна хигиена е от решаващо значение за здрава усмивка и цялостно благополучие. Редовното миене на зъбите с четка и конец за зъби са основни компоненти на добрата грижа за устната кухина, но понякога традиционното почистване с конец за зъби може да бъде тромаво и да отнема много време. Тук на помощ идва зъбният душ. И още от изобретяването му през 1962 г. от американския стоматолог Джералд Мойър и инженер Джон Матингли, той помага за по-добро почистване на зъбите от плака и други натрупвания.  

Отговорът на въпроса „Как да изберем душ за зъби?“ не е еднозначен. Както всеки друг продукт за устна хигиена, няма два напълно еднакви душове за зъби, затова и изборът не е лесен, но в тази статия ще ви помогнем да намерите най-подходящият за своите нужди! 
Преносим или стационарен? 
Безжичните душове за зъби често имат по-малък контейнер за вода и малко по-ниска сила на струята, но пък са по-леки, компактни и лесни за пренасяне – лесно може да ги вземете в куфара за почивката, например. 

Чувствителност на зъбите и венците 
Няма как да изберем душ за зъби без да вземем първо предвид чувствителността на зъбите си. Някои хора имат по-чувствителни зъби и венци, и за тях е важно душът да е с контролирана сила на струята. При честа употреба на този инструмент, зъбите свикват и тогава може да се използва и по-силна струя, която да почисти в дълбочина. При всички положения, добре е уредът, който ще изберете, да има възможност за промяна на силата на струята. 
Презареждаща батерия или батерии за еднократна употреба? 
Поинтересувайте се дали душът за зъби е с вградена батерия или с няколко батерии за еднократна употреба. Когато батерията на презареждащите се устройства се изразходи е необходимо само да го включите в контакта и много скоро може отново да го използвате. За душовете за зъби без вградена батерия е нужно да имате няколко батерии подръка, за да можете да смените изразходваните. 

Как да изберем душ за зъби с достатъчно голям контейнер? 

За наистина качествено почистване на устата е нужно да се отдели внимание на всеки зъб, почиствайки го от всички страни. За няколко минути употреба са нужни поне 200мл. вода. С тази цел е добре да изберете душ за зъби с достатъчно голям контейнер, който да позволи цялостно почистване без да е нужно допълнително пълнене на вода. 

Как да използваме правилно зъбен душ? 

Напълнете резервоара с топла вода 
За начало напълнете резервоара на душа за зъби с топла вода. Топлата вода е по-удобна и може да помогне за отпускане на венците, докато ефективно отстранява плаката и остатъците от зъбите и венците. Уверете се, че не надвишавате линията за максимално напълване, посочена върху резервоара. 

 

Наведете се над мивката и поставете накрайника в устата си 

Наведете се над мивката и доближете душът за зъби до устата си. Затворете устните си достатъчно, за да предотвратите пръски, но ги дръжте отпуснати, за да позволите на водата да изтече. Поставете накрайника на душът за зъби в устата си, като се уверите, че е удобно разположен близо до линията на венците. 

Включете устройството 
Намерете бутона за включване на душа за зъби и го включете. Устройството ще започне да генерира постоянна струя вода, която ще насочите към линията на венците и между зъбите. Започнете от задната част на устата си и се движете напред за цялостно почистване. 

Насочете накрайника към линията на венците и оставете водата да тече 
Дръжте душът за зъби под ъгъл спрямо линията на венците и бавно насочете накрайника по контурите на зъбите. Оставете водата да потече от устата ви в мивката, като изплакне плаката, частиците храна и бактериите. Отделете по няколко секунди на всеки зъб, като се уверите, че сте обхванали всички части на устата си. 

Преместване от зъб на зъб 
Продължавайте да движите върха на душа за зъби от зъб на зъб, докато не почистите ефективно всички повърхности. Обърнете специално внимание на труднодостъпните места, като задните кътници и линията на венците. Не бързайте и бъдете старателни в техниката на почистване. 

Източване и почистване на резервоара 

След като приключите с почистването с душа за зъби, изключете уреда и отделете накрайника от дръжката. Източете останалата вода от резервоара и го изплакнете обилно, за да отстраните всички остатъци или бактерии. Оставете резервоара да изсъхне на въздух, преди да го сглобите отново за следваща употреба. 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *